Terug

Kafferlimoen (Citrus hystrix)

De Mauritius papeda, djeroek poeroet of kafferlimoen is te vinden in Zuidoost-Azië, Mauritius en Sri Lanka. De vruchten van de kafferlimoen zijn klein en hebben weinig sap, daarom worden ze weinig in drankjes gebruikt. Naast het gebruik als kafferlimoenolie in de parfumindustrie is de plant vooral in de keuken van Zuidoost Azië bekend. Hier gebruikt men meestal de verse blaadjes. Men kan ze, zoals laurierbladeren, in sauzen, soepen en eenpansgerechten meekoken, waarbij ze een pikant-citroenaroma afgeven. Ze zijn echter te taai om te eten. Na 3-4 jaar verschijnen de eerste limoenvruchten.

 

Standplaats

Citrus hystrix heeft het hele jaar door een lichte warme standplaats nodig om goed te kunnen gedijen. De wintertemperatuur mag niet lager zijn dan 15° C.

 

Waterbehoefte

Deze plant heeft een geringe tot matige waterbehoefte. In elk geval stuwvocht vermijden.

 

Bemesting

In het voorjaar kan een meststof voor citrusplanten aan het substraat worden toegevoegd.

 

Snoeien

Het snoeien van de plant gebeurt in het voorjaar.

omhoog