Terug

Jostabes

De jostabes is ontstaan uit de kruisbes en de zwarte bes. De grote bessen lijken ook op de vruchten van de zwarte bes en rijpen vanaf half juni tot eind juli. Als de bessen helemaal rijp zijn zijn de bessen donkerbruin tot bijna zwart-rood. Ze zijn groter dan de zwarte bessen, maar kleiner dan de meeste kruisbessen. Niet alle jostabessen zijn tegelijk rijp, waardoor de oogst meerdere weken lang is.

Standplaats 

De jostabes heeft veel zon nodig om vruhten te kunnen dragen. Echter ook met een lichte plaats op een halfschaduwrijk plekje is de weinig eisen stellende struik tevreden. Ze houdt van een humeuze, doorlaatbare bodem, zonder ophopend vocht.

Verzorging

De jostabes is eenvioudig in het onderhoud en hoeft slechts 2x per jaar te worden bemest. In maart-april wordt met een meststof voor bessen bemest en in november kan met compost worden bemest. In de herfst wordt slechts het oude hout verwijderd. Takken, die ouder zijn dan drie jaar en geen vruchten meer dragen worden gesnoeid. Deze zijn te herkennen aan de donkere kleur van de bast.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee