Terug

Platte perzik

De perzik komt oorspronkelijk uit Noord- en Middenchina. Vandaag de dag wordt de perzik in alle landen ter wereld met een warm-gematigd klimaat aangebouwd. De tuinders en kwekers hebben niet alleen aan de grootte van de vrucht gewerkt, maar ook aan de verbetering van de winterhardheid. Vandaar dat ook op onze breedtegraad deze planten in de volle grond kunnen gedijen.

 

Standplaats

Als u een perzikboom wilt planten is het het beste deze op een warm, zonnig en windbeschut plekje te zetten, bv. tegen een muur op het zuiden.

 

Planten en verzorging

De perzik is nogal veeleisend. Zij heeft een doorlaatbare, diepgrondige en voedingsrijke bodem nodig. Omdat de plant graag in de zon staat, heeft zij vooral tijdens de groeiperiode voldoende water nodig om optimaal te kunnen gedijen.

 

Bemesting

Bij een omvangrijke verzorging van de perzikboom behoort natuurlijk ook de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. Het beste is de boom, begin maart – aan het begin van de vegetatieperiode – met een langwerkende meststof te bemesten. In juni moet dit lichtjes worden herhaald.

 

Snoeien

Om elk jaar een goede oogst te krijgen, moet de perzikboom worden gesnoeid. Elke tak draagt maar één keer vruchten, al vanaf het derde jaar worden geen knoppen meer aangelegd. Wat het snoeien nog moeilijker maakt is het feit dat de perzikboom echte en valse vruchttakken aanmaakt. De echte blijven staan en de valse worden gesnoeid.

Bij de echte vruchttakken worden de bloemenknoppen telkens door één tot twee bladknoppen geflankeerd. Bij valse vruchttakken zijn deze bladknoppen niet aanwezig. De vruchten die daar worden gevormd, vallen snel af omdat deze niet kunnen worden verzorgd. Deze valse takken moeten tot op twee bladknoppen worden teruggesnoeid. Hieraan kunnen met een beetje goede wil in hetzelfde jaar nog echte vruchttakken groeien.

Behalve de valse vruchttakken moet in het voorjaar net voor de bloeiperiode ca. driekwart van de takken worden verwijderd die in het jaar daarvoor vruchten hadden.

Takken die geen bloemen of vruchten dragen moeten compleet worden verwijderd. Belangrijk is het ook erop te letten dat de kroon van de perzikboom niet te dicht wordt. Perzikken hebben veel zon nodig om te rijpen!

omhoog