Terug

Granaatappel planten

Inhoudsopgave:

 

1: De correcte standplaats - Hier bloeit de granaatappel in zijn volle pracht

Granaatappels zijn zonaanbidders en zoeken graag de volle zon. In een pot geplant houden ze van een zonnig balkon en terras, beschutte binnenhofjes of voor een warme huiswand. Overal waar wijn goed groeit, voelt zich ook de granaatappel op zijn gemak. Om de beperkt winterharde fruitboom in de volle grond te kunnen planten heeft deze een warme en vooral beschutte standplaats nodig. IJzige oostenwind en kale vorst mogen hier het liefst niet voorkomen. Een warme plaats op een binnenhof is een goede mogelijkheid voor het kweken in de volle grond. Schaduw tolereert de granaatappel, maar op deze plaats laat hij maar zelden bloesem en vruchten zien. 

Wat de grond betreft stelt de Punica granatum dezelfde eisen als bv. lavendel of rozemarijn. Doorlatend, matig voedingsrijk en met veel mineraalstoffen. 

 

2. Granaatappel correct planten: zo groeit de granaatappelboom in uw tuin

Granaatappels worden bij ons overwegend in potten en kuipen gehouden. In een klimatologisch gunstig en warm wijnbouwgebied is het de moeite waard dit ook in de volle grond uit te proberen. In dit geval mag de granaatappel geen jonge plant zijn, maar minstens 3 tot 5 jaar oud zijn. Op een warme en beschutte plaats wordt een plantgat uitgegraven. Een zware kleibodem wordt met zand of kleikorrels gedraineerd. Zanderige bodems zijn meestal voordeliger, maar hier is het raadzaam een beetje vruchtbare compost of hoornschilvers toe te voegen. Na het planten wordt gelet op een gelijkmatige vochtigheid van de bodem. 

 

Granaatappel in een pot planten 

In principe is het kweken in potten niet anders dan het kweken van andere planten in potten. Als pot wordt een keramische pot van goede kwaliteit aanbevolen, met een royaal drainagegat dat ongeveer een derde groter is dan de kluit. Op de bodem zorgen kleischerven en kleikorrels voor de nodige afvoer van overtollig water. Gebruik hoogwaardige potgrond of een mengsel van onkruidvrije tuinaarde met zand en kleikorrels als substraat. Granaatappels worden geplant en verplant in de lente, wanneer ze van hun winter- naar hun zomerverblijf verhuizen. Granaatappels in kuipen moeten tenminste om de drie jaar worden verplant en zo nodig een grotere pot krijgen. 

 

3: De juiste verzorging van uw granaatappelboom

De verzorging na het planten van een granaatappel is beperkt. Water geven is vanzelfsprekend, vooral tijdens droge, hete perioden. De mediterrane plant is zeer robuust, maar zonder water te geven droogt hij uit in de pot. Bij wateroverlast laat de struik zijn ongemak blijken door zijn bladeren te laten vallen.

Van het voorjaar tot de zomer tweewekelijks of maandelijks bemesten met een speciale meststof voor potplanten. Aangezien granaatappels op minerale grond groeien, zijn er andere voedingsstoffen nodig die niet in hoornmeel en dergelijke voorkomen. Regelmatig snoeien is zelden nodig. Alleen als de struik uit vorm groeit en zijn gelijkmatige groei verliest, kan de snoeischaar worden gebruikt.

Overwinteren is een jaarlijkse onderhoudskwestie. Granaatappels kunnen zonder problemen min 5 graden Celsius overleven. De plant kan zelfs korte vorstpieken van min 10 graden verdragen. Dit betekent dat de struik gemakkelijk kan overwinteren in onverwarmde kassen of serres. Indien dergelijke winterverblijven niet beschikbaar zijn, moet worden gezorgd voor een koel trappenhuis of ten minste een licht slaapkamerraam. Punica granatum verliest zijn bladeren en gaat letterlijk in winterslaap. Bij overwintering in warmer weer is het anders. De granaatappel behoudt zijn bladeren en moet gedurende deze periode met zorg worden gegoten.

 

Granatappel met succes planten in Nederland – verdere informatie

De symbolische plant van de vruchtbaarheid is ongetwijfeld de granaatappel (Punica gratatum) uit de kattenstaartfamilie (Lythraceae). Rond de Middellandse Zee is de struik of boom al duizenden jaren een gewaardeerde nuttige en sierplant. Dit blijkt uit een aantal regio's waar de granaatappel het landschap domineert.

Hier is de warmteminnende heester vooral bekend als kuipplant. In zeer milde wijnstreken kunnen oudere exemplaren buiten op een beschutte plaats gedijen. De groei kan worden omschreven als een vertakte struik of kleine boom. In potten wordt de koudegevoelige granaatappel tussen één en twee meter hoog. In de grond zijn hoogtes van vijf meter niet ongewoon. 

Granaatappels klinken exotisch, maar de teelt ervan is minder complex dan men zou denken.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee