Terug

Gojibessen correct planten, snoeien en drogen

Inhoudsopgave

 

Hoe worden Gojibessen correct geplant?

De Goji struiken worden over het algemeen als plant in een pot aangeboden. In de vorstvrije periode vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst kan geplant worden. Tijdens de hete zomermaanden is het niet raadzaam te planten.

Een goede standplaats is in de volle zon. Ideaal voor de gojibes is een losse lichte zandbodem. Zware, natte kleigrond kan het kweken van de wolfsbes belemmeren. Het is aan te bevelen grind en zand erdoorheen te mengen om de doorlatendheid van de grond te verbeteren. Een soortgelijk effect wordt verkregen als de plantplaats door een mini dam verhoogd wordt. Een verhoging van 20 tot 30 cm is al voldoende om de bodem sneller te verwarmen en het overtollige vocht af te laten lopen.  

 

Hoe wordt de Gojibes correct verzorgd?

Op een lichte grond moet in de zomer op een goede waterverzorging gelet worden. Alhoewel de gojibes met droogte terecht komt, mag deze niet uitdrogen. Een gelijkmatige vochtigheid van de grond zorgt voor een goede oogst. Op een arme grond kan in de lente in de boomschijf verrotte tuincompost ingewerkt worden of als mulch aangebracht worden. Enerzijds verhoogt de humus de wateropslagcapaciteit en zorgt hij voor de aanvoer van voedingsstoffen voor een gezonde plantengroei. In regenachtige zomers verschijnt er een wit laagje op de bladeren, wat kan worden geïdentificeerd als meeldauwaantasting. Als preventieve maatregel kan de gojibes vanaf het voorjaar regelmatig worden behandeld met plantversterkende middelen die silicium bevatten, bijvoorbeeld met een heermoes aftreksel.

De gojibes wordt vermeerderd door zaad in de herfst of ook door stekjes in het late voorjaar of verhoute stekjes in de winter.

 

Hoe wordt de gojibes correct gesnoeid?

Voor een duurzame, mooie en gezonde kroon worden in de late winter of in het vroege voorjaar dode, scheve of kruisende takken eruit gehaald. Lange takken worden in de lente ingekort om de groei te beperken. Als cultuurgewas wordt 2 tot 3 keer per jaar snoeien aanbevolen voor een vroege vruchtzetting en een betere opbrengst.

 

Welke werking hebben gojibessen?

In de Traditionele Chinese geneeskunde zijn zowel de vruchten als de bast van de wortels van groot belang. De genezende eigenschappen van de vruchten werden reeds 200 jaar voor Christus voor het eerst gedocumenteerd. Een afkooksel van de rode vruchten zou een positief effect hebben op de lever en de nieren en zou de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen. Inwendig worden gojibessen in de natuurgeneeskunde gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk, diabetes, duizeligheid en menopauzale symptomen. Er wordt ook gezegd dat de vrucht helpt bij gewichtsverlies. De verwerkte wortelschors van de gojibes zou antibacterieel, hoeststillend, koortsverlagend en bloeddrukverlagend werken. 

 

Hoe worden Gojibessen gedroogd?

Om gojibessen langere tijd te bewaren, kunnen deze gedroogd worden. De rijpe goji vruchten worden in de herfst van de struik geplukt. Voor het drogen worden ze gewassen en afgedroogd. Vervolgens worden de bessen eenlaags in een kist met krantenpapier of papieren doekjes, breed en losjes, gelegd. Om te drogen worden de kisten op een goed beluchte plaats in de schaduw gezet. De bessen worden regelmatig gedraaid, zodat de vruchten optimaal hun vocht kunnen afgeven. Na verloop van tijd lijken de rode vruchten op rozijnen.

Als natuurlijk drogen te lang duurt, kunt u kiezen voor energie-intensief drogen met de oven. 3 tot 5 uur in een op ongeveer 50°C voorverwarmde en licht geopende oven is voldoende om gojibessen te drogen. Een voedseldroger verbruikt minder stroom en kan de bessen in 5 tot 10 uur drogen, afhankelijk van de temperatuur en het toestel.

Hoe worden Gojibessen verwerkt?

De knalrode gojibessen kunnen vers, gekookt of gedroogd worden gegeten. Ongeveer een handvol fruit wordt aanbevolen als dagelijkse portie. Ze zijn een gezonde bijlage vol met vitamines bij jam, muesli, soep, desserts of gebak. De bladeren en bessen kunnen ook worden gebruikt om er een harmoniserende thee van te zetten.

De verse bessen kunnen net als andere bessen ook ingevroren worden. Na het wassen en drogen worden de gojivruchten in diepvriesdozen gedaan en in de vriezer gelegd.

 

Gojibessen FAQ

Waarom Gojibessen niet bloeien?

Gojibessen gedijen zonder problemen op zonnige standplaatsen in een licht zandige grond en bloeien graag. Als er geen bloemen verschijnen, kan de standplaats te donker, de grond te nat of te koud zijn. Late vorst kan de knoppen beschadigen, zodat er geen bloemen en ook geen vruchten groeien.

 

Zijn Gojibessen giftig?

In principe is de consumptie van gojibessen onschadelijk, hoewel er altijd tegengestelde meningen zijn. Als nachtschadeplant bevatten sommige boksdoornsoorten alkaloïden die in geval van overdosering bijwerkingen kunnen veroorzaken.

 

Hoe worden Gojibessen tegen ziektes beschermd?  

Goji struiken zijn zeer robuust en nauwelijks vatbaar voor ziekten. Als de standplaats goed gekozen is, ontwikkelen ze een goed immuunsysteem. Slechts in de zomer kan, na de wisseling van een droogte naar een regenperiode, echte meeldauw ontstaan. Als vitaliserende maatregel helpt het toedienen van plantversterkende middelen in het voorjaar. 

 

Verdere Informatie

De gojibes heeft in de afgelopen jaren als superfood voor furore gezorgd. Van de rode vrucht wordt gezegd dat hij ware wonderbaarlijke krachten bezit. Gojibes is de naam voor de vruchten van de gewone boksdoorn (Lycium barbarum) en de Chinese boksdoorn (Lycium chinense). De bladverliezende struik is ook bekend als duivelsstreng, heksenstreng of Chinese wolfsbes. Het boksdoorngeslacht omvat ongeveer 100 soorten bladverliezende, groenblijvende, deels doornige en vaak klimmende struiken. Ze komen voor in vele streken van gematigde en subtropische breedten. Ze groeien bij voorkeur op droge grond, vaak dicht bij de kust.

In de tuincultuur wordt de boksdoorn gewaardeerd voor zijn groei, bloei en de decoratieve vruchten. Vorstbestendige soorten kunnen in borders, gemengde hagen of struikbeplantingen goede diensten doen. Inheems is de boksdoorn in China. Door zijn robuustheid en goede vorstbestendigheid heeft de struik zich over de hele wereld uitgebreid. In Zuid-Europa groeit de struik inmiddels zo sterk dat hij inheemse planten verdringt en als invasief wordt gezien. 

De gojibes (Lycium barbarum) is in ons land de meest verbreide soort. De vaak stekelige en bladverliezende heester heeft een gevarieerde groeiwijze. Meestal opgaand, breed tot overhangend, zelden klimmend en groeiend tot ongeveer 3,5 meter. De smalle langwerpig-lancetvormige bladeren zijn middelgroen van kleur. Tijdens de bloeiperiode van het late voorjaar tot de zomer is de plant bezaaid met vele groepjes van 1 tot 4 trechtervormige bloemen. Ze hebben een lila tot paarse, soms roze kleur. Vanaf de zomer worden ze gevolgd door koraalrode druppelvormige bessen, die als gezonde vrucht zeer gewaardeerd worden, zowel in de keuken als in de natuurgeneeskunde.

De rode gojibessen bevatten een rijke hoeveelheid inhoudsstoffen, bv. vitamines (C, B1, B2, B3), mineralen en sporenelementen (calcium, magnesium, kalium, ijzer, koper en zink) Haar smaak is fruitig zoet en lijkt op een mengsel van kersen en cranberry. Ze kunnen vers worden gegeten of ze worden gedroogd net als rozijnen. 

omhoog
Trusted Shops Guarantee