Terug

Frambozen correct vermeerderen – 3 stappen naar het succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip frambozen te vermeerderen?
    • Het tijdstip voor het vermeerderen van frambozen is afhankelijk van de vermeerderingsmethode.  
  2. Hoe worden frambozen correct vermeerderd?
    • Frambozen kunnen eenvoudig vermeerderd worden door afsteken, afleggen, stekjes of verhoute stekjes.  
  3. Waarop moet bij het onderhoud tijdens de vermeerdering worden gelet?
    • Nieuw geplante jonge frambozenplanten worden vochtig gehouden, zodat er in de groeiperiode geen droogteschade ontstaat.
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste tijdstip frambozen te vermeerderen?

De beste periodes voor het vermeerderen van frambozen is de herfst en de lente. Afleggers en bewortelde afleggers worden in de herfst van de moederplant afgestoken en geplant.

Tijdens de winter kunnen ze dan al aan hun nieuwe standplaats wennen. Het snoeien wordt aanbevolen voor het volgende voorjaar. Stekjes worden in het midden van de lente of in de late lente genomen en beworteld. Hieruit ontstaan nieuwe frambozenstruiken, die in de herfst omgeplant worden. Verhoute stekjes worden in de herfst afgeknipt en in een zandig kiemsubstraat gestopt. Het bewortelen daarvan begint in de winter en wordt in de lente voortgezet. Ook deze jonge frambozenplanten worden in de herfst op hun nieuwe standplaats geplant.

 

Hoe worden frambozen correct vermeerderd?

De eenvoudigste methode om frambozen te vermeerderen, is het afsteken van wilde afleggers. Frambozen neigen tot het vormen van worteluitlopers. Hiermee wandelen ze door het tuinperk en kunnen ook lastig worden. Door het afsteken worden de halfstruiken in toom gehouden en er ontstaan tegelijkertijd vermeerderingsplanten. Al snel vallen de kleinere frambozenplanten naast de moederplant op. Ze zijn afkomstig van de worteluitlopers onder de grond. In de herfst worden deze afgestoken, uitgegraven en doelgericht op een nieuwe standplaats geplant. Gesnoeid worden deze pas in de lente. Het snoeien zorgt voor een betere vertakking, ook als de oogst in het eerste jaar daarmee verloren gaat.

Een andere vermeerderingsmethode is het afleggen. Hiervoor zijn jonge, lange frambozentakken nodig. De enkele takken worden gebogen op de grond gelegd en met een haakje in de bodem vastgemaakt en de tak wordt vervolgens met aarde bedekt. Eventuele bladeren worden verwijderd. Bij de diepste bladknop ontstaat de beworteling. Bewortelde frambozenplanten worden in de lente of in de herfst van de moederplant gehaald en geplant. Ook succesvol is het vermeerderen d.m.v. stekjes. In het voorjaar worden aan de uiteindes van de takken drie tot vijf bladparen afgeknipt. De onderste bladeren worden verwijderd en het stekje wordt in kiemsubstraat gestopt. Op een halfschaduwrijke plaats worden de stekjes beworteld en dagelijks vaker met water besproeid. Na twee tot vier weken ontstaat een nieuwe groei. Met verspenen wordt nog gewacht, tot de plant een duidelijke groei toont.

Verhoute stekjes zijn nog een andere mogelijkheid frambozen te vermeerderen. Hiervoor worden potloodachtige stukjes van de geoogste tweejarige takken eruit geknipt. Aan beide kanten sluiten deze met een oog af. Meerdere verhoute stekjes worden tot een bundel gevormd en in doorlatend vochtig kiemsubstraat gestopt. De pot wordt in een broeibak of in de volle grond gezet. Tijdens de winter begint de beworteling. In het jaar daarop kunnen de bewortelde verhoute frambozenstekjes in het tuinperk worden geplant.

 

Waarop moet bij het onderhoud tijdens de vermeerdering worden gelet?

Frambozen gedijen optimaal op een zonnige of halfschaduwrijke standplaats in een humeuze doorlatende aarde. Deze eigenschappen heeft de framboos ook nodig als deze vermeerderd wordt. Na het planten wordt het substraat iets vochtiger gehouden, zonder het te nat te maken. Licht bemesten met hoornspaanders, compost of meststof voor fruit zorgt voor een optimale start van de nog jonge frambozenstruiken op hun nieuwe standplaats.

 

Verdere Informatie

Frambozen zijn de leverancier van lekkere rode vruchten uit de smultuin. De compacte fruitstruik is geliefd en in veel tuinen te vinden. Wie de smaak lekker vindt, kan door vermeerdering zelf een frambozenperk maken. Frambozen  (Rubus idaeus) zijn halfstruiken. Ze vormen worteluitlopers en neigen daarom vaak tot woekering. Naast de oorspronkelijke moederplant verschijnen al snel nieuwe frambozenplanten, die afgestoken en verzet kunnen worden. Frambozen vermeerderen is daarmee nogal eenvoudig en er zijn ook nog andere mogelijkheden.

                                                            

omhoog
Trusted Shops Guarantee