Terug

Frambozenstruiken snoeien - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip frambozen te snoeien?
    • Afhankelijk daarvan of de framboos in de zomer of laat vruchten draagt, wordt ze oftewel na de oogst of in de late herfst, nadat het blad eraf gevallen is, gesnoeid.
  2. Welke delen moeten bij de frambozenstruik gesnoeid worden?
    • Bij frambozen worden de geoogste takken gesnoeid.
  3. Hoe kort moeten frambozenstruiken gesnoeid worden?
    • De takken die verwijderd moeten worden, worden tot op de grond met een tuinschaar afgeknipt.
  4. Verdere Informatie

 

Het snoeien van frambozen is afhankelijk van wanneer de vruchten rijp zijn. Bij frambozen wordt een verschil gemaakt tussen vroege, in de zomer dragende en late oftewel vaker dragende soorten. Vroege frambozen rijpen in de zomer aan de voorjarige takken. De takken waaraan de vruchten zaten, worden na de oogst afgeknipt. Bij late oftewel vaker dragende frambozen ontstaan de vruchten aan de takken van dit jaar. Het snoeien wordt ook na de oogst gedaan, meestal in de late herfst nadat het blad eraf gevallen is.

Wie het snoeien in de herfst vergeet, kan ook nog in het vroege voorjaar, voordat de struiken uitlopen, snoeien.

 

Onafhankelijk van de soort en de oogstperiode worden de geoogste takken gesnoeid. Als er niet gesnoeid wordt, verliezen de frambozen hun kracht en de oogst wordt in de daaropvolgende jaren steeds zwakker. Bij het snoeien worden de takken direct tot net boven de grond afgeknipt. Het is belangrijk bij de stekelige soorten erop te letten, dat geen letsel ontstaat. Dit kan door het dragen van bv. leren handschoenen worden vermeden. De gesnoeide takken worden oftewel versnipperd of naar het composteerbedrijf gebracht

Ook bij frambozen, die in een kuip staan, worden de takken gesnoeid. Door hun compacte groei zijn de takken kleiner. Ook hier worden de geoogste takken tot net boven de grond gesnoeid.

 

In de handel zijn er talrijke frambozensoorten. Zij variëren in smaak, zoetheid en grootte. Het grootste verschil is het tijdstip wanneer geoogst wordt. Er zijn vroege zomerframbozen en late herfstframbozen, deze laatste zelfs tweevoudig of meervoudig dragend. Dit kenmerk is belangrijk voor het snoeien want de vroege soorten vormen hun vruchten aan het hout van het vorig jaar en de late soorten aan het hout van dit jaar.

 

Verdere Informatie

Tot het regelmatig onderhouden van fruitstruiken en bessen behoort ook het snoeien van frambozen. Er wordt een verschil gemaakt tussen zomer- en late- of vaker dragende frambozensoorten. Zonder de frambozen te snoeien kan de oogst matig uitvallen. Het snoeien houdt de frambozen jong en vitaal.

Net als de verwandte bramen bevatten frambozenstruiken vaak stekels. In dit geval is het raadzaam handschoenen te dragen bij het snoeien om letsel te voorkomen.

Zomerframbozen worden na de oogst in de zomer gesnoeid. Ze hebben dan nog voldoende tijd om nieuwe takken te vormen die in de volgende zomer vruchten dragen. Anders is het bij de late herfstframbozen. Ze vormen hun vruchten aan de takken van dit jaar, die vanaf de lente tot de herfst groeien en vruchten vormen. Deze takken worden ook na de oogst gesnoeid, maar pas als het seizoen voorbij is.

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee