Terug

Frambozen planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om frambozen te planten?
    • Frambozen zijn struikachtige fruitbomen die traditioneel in het voor- of najaar worden geplant.
  2. Welke standplaats is geschikt?
    • Frambozen zijn natuurlijke bosbewoners, die echter ook met zon als ook met halfschaduw om kunnen gaan.
  3. Op welke plantafstand en welke -diepte moet bij het planten gelet worden?
    • In de tuin kweekt men frambozen in rijen en geeft hun een plantafstand van ongeveer een halve meter.  
  4. Verdere informatie

 

Stap 1: Welk tijdstip is geschikt om frambozen te planten?

De klassieke planttijden in het voor- en najaar zijn nog steeds de ideale tijden om frambozen en andere fruitstruiken en -bomen te planten. Natuurlijk kunnen de frambozenstruiken ook buiten deze tijden gezet worden, want tegenwoordig worden de frambozen getopt in containers aangeboden. Als potplant bent u niet meer aan de voorgegeven planttijden gebonden. Speciale bodemtemperaturen zijn niet noodzakelijk. Het is echter wel belangrijk dat na het planten van de frambozen geen strenge vorst, grote hitte of droogte volgen. Het planten in het najaar geschiedt vaak vanwege het vermeerderen van de frambozen. Hierbij worden uitlopers afgenomen of uitgegraven en op een nieuwe standplaats geplant.

 

Stap 2: De juiste standplaats bepalen

De oorspronkelijke vorm van veel frambozenrassen en zuivere soorten (Rubus idaeus) is een bosplant die wijdverbreid is van Europa en Rusland tot West-Azië. Uit hun natuurlijke ligging kan worden afgeleid dat een gedeeltelijk beschaduwde plaats wenselijk is. Nieuwe rassen zijn beter bestand tegen de zon en groeien in lichtere gebieden aanmerkelijk beter. Een zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke plek is daarom aan te raden. Bij de grond is elke losse tuingrond geschikt, die zowel vruchtbaar als doorlatend is. Het humusgehalte kan door het bijmengen van compost op een lichte zandgrond verhoogd worden. Een zware kleigrond wordt met zand gedraineerd. Een betere mogelijkheid is het kweken op een dam of verhoogd bed. Hierbij wordt een mengsel van compost, tuingrond en zand gemaakt, wat tot een lang gevormde dam met een hoogte van ca. 30 cm en een breedte van ca. 50 cm opgeschud wordt. Dit verhoogde bed verhindert gestuwd vocht, want overtollig water kan aan de zijkant weglopen. De bodem wordt zo ook sneller verwarmd en leidt tot een vroegere oogst.

Voor het kweken in een pot zijn de nieuwe frambozensoorten uit een container het beste geschikt. Ze groeien compacter, geven een betere oogst en hebben zich ook al goed aangepast aan de omstandigheden op het balkon en terras. Als substraat gebruikt men doorlatende potgrond of speciale potgrond voor bessenstruiken of potplanten. Belangrijk is het dat de grond grove bestanddelen bevat zodat de structuur minstens 3 jaar behouden blijft.

 

Stap 3: De juiste plantafstand en de passende plantdiepte bepalen

In het tuinperk plant men de frambozenstruiken op een afstand van ca. 50 cm. Dit is voldoende om alle delen van de framboos voldoende licht te geven. De plantdiepte is afhankelijk van hoe de plant daarvoor in de pot stond. De wortelkluit wordt niet te diep of te hoog ingezet, maar wordt zowel in de grond als in de pot evenredig met de bodemoppervlakte geplant, zodat deze mooi afsluit.

 

Verdere Informatie

Frambozen behoren tot een vast bestanddeel van ons bessenfruit. De lekkere vruchten zijn bijna in elke tuin te vinden en sinds kort ook op het balkon en terras. Nieuwe frambozensoorten zijn geoptimaliseerd voor urbane standplaatsen en kunnen net als hun broers en zussen, de bramen, dienen als blijvende teelten voor stadstuinders.  In tegenstelling tot de bramen zijn ze wat veeleisender qua standplaats. Oorspronkelijk waren frambozen bosplanten, die dankzij de moderne plantenteelt, tegenwoordig ook heel goed in tuinen kunnen staan. Frambozen zelf kweken is niet moeilijk als ze een passende standplaats en een goede verzorging krijgen. 

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee