Terug

Framboos „Purple Raspberry“ (Rubus idaeus)

Deze framboos is een nieuwe soort met een excellente smaak. De vruchten zijn zoet en geuren heerlijk.

 

Standplaats/ verzorging

Ze groeit snel en heeft geen rankhulp nodig omdat de takken krachtig en rechtop groeien, wat het eenvoudig maakt deze soort te kweken. Ook de verzorging is gemakkelijk. Omdat “Purple Raspberry” zoals alle herfstframbozen de vruchten aan de eenjarige takken draagt (in tegenstelling tot de in juni dragende soorten) kunnen alle takken in november/december tot op de grond worden teruggesnoeid.
Een frambozenplant kan 6-8 jaar, of soms nog wel langer, worden gehouden. Daarom is een goede voorbereiding van de bodem noodzakelijk. U kunt dan op grotere vruchten en een betere oogst rekenen.
De framboos houdt van een losse, luchtige bodem. Ze wortelt vlak en breidt zich naar alle kanten uit. Daarom is het goed een plantvlakte van ca. 80 cm breed vrij te houden. De plantafstand moet minstens 50 cm bedragen. Niet elke hobbytuinder heeft een losse bodem die geschikt is voor frambozen. Bij een zware bodem moet bij de bovenste laag compost of verrotte stalmest worden bijgemengd. Ook een dam van ca. 30 cm hoogte is voordelig voor de frambozen omdat de bodem in de dam sneller warm wordt en geen stuwvocht kan ontstaan.

 

Bemesten

In het voorjaar, voordat de plant uitloopt, is het raadzaam een laag compost of ander organisch materiaal (gras, boomschors) aan te brengen. Bovendien één keer per jaar in het voorjaar met 60 g per m² samengestelde meststoffen bemesten. Zo kunt u zeker zijn van een jarenlange gelijkblijvende oogst van goede gezonde vruchten.

 

Oogst

De oogst begint in augustus en duurt ca. 8 weken; bij mooi herfstweer kan zelfs tot in november worden geoogst. De belangrijkste oogstperiode ligt in september. Gedurende deze tijd moet bijna dagelijks worden geoogst om van de grote hoeveelheid kostelijke frambozen te kunnen genieten. Deze kunnen goed worden ingevroren omdat ze na het ontdooien hun mooie vorm behouden. Natuurlijk zijn ze ook erg lekker als jam, gelei of sap.

omhoog
Trusted Shops Guarantee