Terug

Framboos

Deze veelzijdige frambozensoort draagt 2 keer per jaar, aan de eenjarige takken van augustus tot oktober en aan de tweejarige takken vanaf eind mei. Ze heeft grote helder rode vruchten, die stevig en makkelijk te plukken zijn! De plant groeit rechtop, vormt weinig zijtakken en is daardoor eenvoudig te kweken. Het is een gezonde, robuuste soort.

 

Standplaats/ verzorging

Frambozen staan het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats zo mogelijk niet in de hitte of droogte. De framboos houdt van een losse en luchtige bodem. Ze vormt vlakke wortels die alle kanten uitlopen. Daarom is het goed een plantvlakte van ca. 80 cm breed vrij te houden. De plantafstand moet minstens 50 cm bedragen. Niet elke hobbytuinder heeft een losse bodem die geschikt is voor frambozen. Bij een zware bodem moet bij de bovenste laag compost of verrotte stalmest worden bijgemengd. Ook een dam van ca. 30 cm hoogte is voordelig voor de frambozen omdat de bodem in de dam sneller warm wordt en geen stuwvocht kan ontstaan. Om de zijtakken in toom te houden kan een rankhulp worden aangebracht en de takken op ca. 1 m hoogte vastbinden.

 

Bemesten

In het voorjaar, voordat de plant uitloopt, is het raadzaam een laag compost of ander organisch materiaal (gras, boomschors) aan te brengen. Bovendien één keer per jaar in het voorjaar met 60 g per m² samengestelde meststoffen bemesten. Zo kunt u zeker zijn van een jarenlange gelijkblijvende oogst van goede gezonde vruchten.

 

Snoeien

In maart de tweejarige en zwakke takken direct aan de basis snoeien. De eenjarige takken blijven staan, alleen de toppen kunnen iets worden ingekort.

omhoog
Trusted Shops Guarantee