Terug

Dwergperzik (Prunus persica)

De perzik komt oorspronkelijk uit noord- en midden China. Vandaag de dag wordt de plant in alle landen aangebouwd die een warm-gematigd klimaat hebben. De tuinders en kwekers hebben niet alleen aan de grootte van de vrucht gewerkt, maar ook aan de verbetering van de winterhardheid. Vandaar dat de huidige soorten (waaronder ook de dwergperzik) ook op onze breedtegraad op beschutte plekken kunnen gedijen.

Van maart tot april verschijnen de mooie roze bloemetjes net voordat het eerste blad komt.

De donkerrode glanzende bladeren zijn buitengewoon attractief en verlenen een exotisch uiterlijk aan de plant. De plant groeit compact en rechtopstaand tot ongeveer 1 meter hoog. Een heerlijke bijkomstigheid zijn de uitstekend smakende vruchten De plant is zelfbevruchtend. 

 

Standplaats

De plant houdt van een warme standplaats aan bv. een muur of balkon op het zuiden of een zonnig windbeschut terras. Vooral in een pot komt de plant bijzonder goed tot zijn recht, maar natuurlijk kan de plant ook erg goed in de volle grond staan, het liefst op een zonnige, windbeschutte plaats.

 

Planten/ verzorging

De dwergperzik heeft een doorlaatbare, diepgrondige en voedselrijke bodem nodig. Bij potplanten is het belangrijk dat het water goed kan weglopen! Dat gaat het beste met een dikke laag stenen (ong. 5 cm). De plant heeft behalve veel zon ook voldoende water nodig om optimaal te kunnen gedijen. Om uitdroging (ook in de winter) te voorkomen is een pot van minstens 40 cm doorsnee aan te bevelen.

 

Bemesten

Het beste is het aan het begin van de groeiperiode, begin maart,  een langdurige meststof te gebruiken. In juni kan dan nogmaals lichtjes worden bemest.

 

Overwinteren

Planten die in een pot staan, kunnen op hun „zomerverblijf“ blijven staan als deze plaats goed beschut is. Het is raadzaam de pot met noppenfolie, rieten matten, jute zakken o.i.d. in te pakken. Vanaf maart kan dan weer met de eerste bloemen worden gerekend!

Passend daarbij...

Dwerg Perzik 'Bonanza'
Dwerg Perzik 'Bonanza'1 plant
€ 24,50
omhoog