Terug

Dwergperzik (Prunus persica) planten, verzorgen, bemesten en overwinteren

Inhoudsopgave

 

Wat is de correcte standplaats voor de dwergperzik?

De dwergperzik houdt van een warme standplaats, bijvoorbeeld een muur op het zuiden, een zonnig, tegen de wind beschut terras of een balkon op het zuiden. Zijn volle schoonheid ontvouwt zich vooral in een solitaire positie als kuipplant. Hij kan echter ook rechtstreeks in een tuinperk worden geplant op een zo zonnig mogelijke en tegen de wind beschutte standplaats.

 

Hoe wordt de dwergperzik correct geplant en verzorgd?

De dwergperzik heeft goed doorlatende, diepe en voedselrijke grond nodig. Een goede waterafvoer is belangrijk voor kuipplanten! Dit lukt het best met een ongeveer 5 cm dikke laag stenen. Deze inspanning is de moeite waard, want zo kan overtollig water of regenwater gemakkelijk worden afgevoerd. Naast veel zon heeft hij tijdens het groeiseizoen ook voldoende water nodig om optimaal te gedijen. Om ervoor te zorgen dat de planten niet gemakkelijk uitdrogen en ook de winter buiten goed doorkomen, worden voldoende grote plantenbakken met een doorsnee van minstens 40 cm aanbevolen.

 

Hoe moet de dwergperzik bemest worden?

Het beste is om aan het begin van het groeiseizoen, begin maart, lang werkende meststoffen te gebruiken. In juni moet opnieuw licht worden bemest.

 

Hoe overwintert de dwergperzik het beste?

Planten in kuipen kunnen op hun "zomerplaats" blijven als deze plaats goed beschermd is. Het is raadzaam de kuip in te pakken met noppenfolie, rietmatten, jutezakken of iets dergelijks. Maar zet de planten niet in een afgelegen hoekje, want de bloemen zijn vanaf maart te verwachten!

 

Verdere informatie

De perzik komt oorspronkelijk uit het noorden en midden van China. Tegenwoordig wordt het geteeld in alle landen van de wereld met een warm gematigd klimaat. De tuinders en kwekers hebben niet alleen gewerkt aan de grootte van de vruchten, maar ook de verbetering van de winterhardheid was en is een hoofddoel. Daarom gedijen de huidige rassen (inclusief de dwergperzik) buiten op beschutte plaatsen, zelfs in onze breedtegraden.

Van maart tot april verschijnen de mooie roze bloemen net voor het eerste blad. De donkerrode, glanzende bladeren zijn zeer aantrekkelijk en geven de plant een exotisch uiterlijk. De groei van de plant is compact en rechtop, de uiteindelijke hoogte is ongeveer een meter. Een smakelijke aanvulling zijn de heerlijke vruchten. De plant is zelfbestuivend.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee