Terug

Cranberry (Vaccinum macrocarpon)

Deze nieuwst snacktrend uit Amerika is bijzonder goed voor uw gezondheid! Vanaf september kunt u de ongeveer 2 cm grote, vitaminenrijke bessen oogsten. De plant is groenblijvend en zelfbestuivend. De rode vruchten  smaken kruidig/fruitig, lijken een beetje op de rode bosbes, ook wel vossenbes genaamd. Ze smaken heerlijk in joghurt, kwark, toetjes, taarten, mix-drankjes, als sap en in salades. Ook als compot of jam. De natuurlijke conserveringsstoffen maken het mogelijk om ze in de koelkast maandenlang te bewaren. Ook geschikt om in te vriezen. Gedroogd zijn ze net als rozijnen een zoet, gezond tussendoortje.

Vanwege het  vitaminengehalte (100 g verse vruchten bevat 13 mg vit C, en ook vitamine B,E en K) en de talrijke mineralen (zoals ijzer, magnesium, calcium, kalium) is de Cranberry erg populair en past in een gezond voedingspatroon.

 

Standplaats/ verzorging

Cranberries geven de voorkeur aan een vochtige, humusrijke bodem op een zonnig/halfschaduwrijk plekje. Ze bedekken de bodem met tot wel 1 meter lange kruipende takken. U heeft per m² ongeveer 6 planten nodig. De groeihoogte is ongeveer 20 cm. Snoeien is niet nodig, alleen indien u te lang geworden takken wilt inkorten. De Cranberries zijn goed vorstbestendig en willen ook in de winter gelijkmatig vochtig gehouden worden.

 

Water

De bodem moet voortdurend vochtig  gehouden worden, omdat de planten breed wortelen. Een mulchlaag van dennenschors houdt het vocht in de bodem en is daarom zeer aan te bevelen.

 

Bemesten

Slechts af en toe met specialebosbesmeststof.

Trusted Shops Guarantee