Cocktail DUO 'Aardbei Mojito' verzorging
Aardbeien planten en verzorgen
De gecultiveerde aardbei die in onze tuinen voorkomt, is in de 18e eeuw ontstaan door twee Amerikaanse aardbeiensoorten te kruisen. Met goede aardbeienzorg brengen ze ongeveer 3 jaar hoogproductieve oogsten voordat de vruchtgrootte en opbrengst aanzienlijk afnemen. Denk er dus aan om tijdig nieuwe aardbeien te planten!
Standplaats, grondbewerking en bemesting:
Standplaats: Aardbeien doen het goed op een beschutte plaats in de volle zon tot halfschaduw.
Bodem: goed losgemaakt, humus.
Bemesting: u moet uw aardbeien ongeveer 3 weken na het planten bemesten, wanneer de planten verse bladeren hebben. Dan altijd in augustus of september na de oogst (voordat de plant uitloopt voor het volgende jaar). Het is aan te raden om licht organische mest toe te voegen (50-70 g/m²). Ook rijpe compost heeft zijn waarde bewezen.
Planten
Planttijd: juli tot eind september en half maart tot eind mei.
Afstand: Bij het planten van aardbeien moet er 20-30 cm tussen elke plant en 50-80 cm tussen de rijen zijn.
Planten: De kluit en de grond moeten voldoende vochtig zijn (kluit vooraf dompelen). Het hart van de plant moet gelijk zijn met het grondoppervlak. Bedek de bol vervolgens licht met aarde (bescherming tegen uitdroging), druk stevig aan en geef de planten goed water. Geef elke avond krachtig water totdat de planten zijn gevestigd.
Munt verzorging
De munt met het fijne aroma verrijkt elke kruidentuin. Het is gemakkelijk te verzorgen, groeit rijkelijk en kan gebruikt worden als "eetbare bodembedekker".
Munt verzorging
Munt is meerjarig, gemakkelijk te verzorgen en winterhard. Het geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats. Regelmatig oogsten stimuleert de groei. In het voorjaar kan de plant teruggesnoeid worden. Bemest indien nodig elke 6 weken biologisch.
Recept
Ingrediënten:
- 5cl witte rum
- 2-3 theelepels bruine suiker
- 1 limoen
- 5 verse aardbeien
- 2 takjes munt
Voorbereiding:
- Verwijder de uiteinden van de limoen.
- Voeg de limoen toe en doe in het glas.
- Doe de bruine suiker in het glas.
- Plet de muntblaadjes en voeg toe aan de pot.
- Knijp met een stamper de inhoud uit het glas.
- Pureer de aardbeien.
- Doe gemalen ijs in het glas.
- Schenk de rum en de gepureerde aardbeien in het glas.
- Meng alle ingrediënten goed in het glas.