Terug

Champignons

Ideaal om in huis of in de kelder te kweken!Bij +2 tot +10° C is de kweekset ca. 4-6 weken houdbaar, bij kamertemperatuur 2-3 weken. Belangrijk: houdt de temperatuur onder +20°C, optimaal zijn temperaturen van +12° tot +18° C!
Laat alles in het begin in het karton ziten, haal alleen het folie eraf. Verkruimel de bijgevoede aarde (extra zakje) gelijkmatig ongeveeer 3 cm dik over het substraat. (Houd een handvol aarde achter voor later) De aarde niet aandrukken! (Het kan zijn dat het substraat door het transport wat doorelkaar is geraakt, dat kunt u- zonder het gevaar te lopen dat het kapot gaat- met schone handen weer netjes verdelen en daarbij vast aandrukken).


Water geven

De Aarde goed vochtig maken met een gieter met een fijne sproeikop of met een sproeier (wanneer de aarde al nat genoeg is dan niet meer extra bevochtigen  maar pas dan als de aarde weer wat opgedroogd is). Indien de aarde erg droog is kan het enige tijd duren voordat het geheel goed vochtig is. De aarde moet altijd vochtig zijn maar niet TE nat gehouden worden. Er moet geen water op de bodem staan. Als het water hoger dan 1 cm staat dan moet er een gaatje geprikt worden in het folie zodat het water kan wegstromen. Het verdient de voorkeur vaak weinig water te geven als veel in één keer. Het gieten moet voorzichtig gebeuren opdat de aarde niet modderig wordt. De aarde niet aandrukken, het moet luchtig blijven.

 

Kweken

De kweekbak wordt nu weer losjes met folie toegedekt en op een plek gezet waar het zo’n +12 bis +25° C (kamertemperatuur). Na ca. 8-12 dagen zijn de witte schimmeldraden tot bijna aan de oppervlakte gegroeid. Dat kan voorzichtig gecontroleerd worden met een lucifer. De meeldraden mogen niet boven de oppervlakte uitgroeien (dan wordt de aarde wit) Is dat toch het geval zet dan de kweekbak onmiddelijk op een koelere plek (+12° bis +18° C) zetten.

 

Oogst

Nu moet het folie verwijderd worden en de bak op een koele plek gezet worden (bijvoorbeeld in een vochtige kelder). Het licht speelt geen rol. De temperatuur moet tussen de +12° en de +18° C liggen. Indien het warmer is, groeien de draden tot aan de oppervlakte wat een slechtere oogst tot gevolg kan hebben. Als dit het geval is dan bedek de witte plekken heel dun (2mm) met de eerder genoemde aarde die u nog bewaard had. Indien u geen aarde meer voorhanden heeft dan de bovenste aardlaag (5-10 mm) voorzichtig loswoelen (aansluitend goed vochtig maken). Vochtigheid elke dag even controleren. (Naar behoefte wat water geven)

De beste condities voor de champignons zijn: altijd vochtige aarde, goede ventilatie en een temperatuur tussen de +12 en de +18° C. Onder de +10° C is er nauwelijks groei. Als de aarde te droog is sterven de kleine champignons af. Is de deklaag te nat dan kunnen de champignons verstikken omdat ze te weinig zuurstof krijgen. Het is dus uitermate belangrijk om regelmatig en voorzichtig water te geven! De eerste champignons verschijnen 20 tot 30 dagen na het afdekken met aarde.

omhoog
Trusted Shops Guarantee