Terug

Suikerbraam

Bramen

Het zwarte goud in de bessentuin. Bramen behoren tot de rozenfamilie en is een groenblijvende struik met lange staaf vorming, decoratieve witte bloemen en verleidelijk grote vruchten.

locatie:

Bramen zijn niet veeleisend. Echter, ze honoreren een zonnige tot semi-schaduwrijke locatie en medium-zware, licht zure en vooral goed losgemaakt, waterdoorlatende bodems.

Fruit:

Ze behoren tot het collectief steenfruit. Veel kleine parels vormen samen een vrucht. Van augustus tot de vorst, worden de kleine vruchten zorgvuldig geplukt, de fruitgrond lost niet op, het blijft als een kern behouden. De zwarte bessen rijpen op de jonge zijscheuten van de eenjarige ranken.

Zorg en snoeien:

Bramen zijn gemakkelijk te verzorgen – Bramen hebben een rankhulp nodig en klimmen bv. aan spalieren – bij voorkeur in waaiervorm. Na het oogsten snijdt u de versleten ranken tot de grond, zodat de jonge scheuten zich weer kunnen ontwikkelen. De oogst vindt plaats op de zijscheuten van de ranken van het voorgaande jaar.

Bevrucht:

Bramen hebben geen bestuivers nodig, ze zijn zelfbestuivend.

Onze Tip:

Bescherm het onderste gedeelte in de winter tegen bevriezing. Plaats in het voorjaar een laag rottende aarde rond de plant

Passend daarbij...

omhoog