Terug

Bramen snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om bramen te snoeien?
    • De snoeimaatregelen worden bij bramen meestal aan het begin van de zomer genomen, wanneer enkel een handvol van de sterkste scheuten aan het latwerk zijn bevestigd.
  2. Welke delen moeten er bij de bramen worden gesnoeid?
    • Gesnoeid worden de overtollige en zwakste scheuten op de braambessenplant.
  3. Zijn er verschillen in het snoeien van de verschillende soorten?
    • Compacte soorten hebben vanwege hun langzamere groei minder snoei nodig. Helemaal verzaken mag men niet, want versleten stengels kosten de braam onnodig veel kracht.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om bramen te snoeien

Aan het begin van de zomer, in het midden van de belangrijkste groeifase, lijken snoeimaatregelen weinig zinvol. Maar precies op dit moment worden bramen in vorm gehouden met een schaar. Bramen vormen lange stengels die zich zonder snoeien ontwikkelen tot een ondoordringbare kluwen. Om een ​​goede oogst te bereiken, worden de vijf of zes sterkste scheuten geselecteerd en in waaiervorm aan een latwerk gebonden. Idealiter worden tweejarige of vruchtdragende en jonge stengels afwisselend op het latwerk opgebonden. Tegelijkertijd worden de resterende scheuten dicht bij de grond verwijderd. Aan het einde van de zomer wordt nog een snoei gemaakt door nieuw gevormde stengels in de bladoksels tot 10 cm in te korten. Dezelfde stengels worden in het vroege voorjaar weer tot twee ogen teruggesneden. Ondertussen worden de oude fruitscheuten uit de struik verwijderd.

 

Stap 2: De juiste delen van de bramen snoeien

Behalve de vijf of zes sterkste stengels, worden alle jonge en zwakke scheuten bij bramen dicht bij de grond afgesneden. Alleen dit handjevol scheuten van bramen blijft over in de struik, die zowel één als tweejarige takken vertoont. Deze takken zullen in het voorjaar gaan bloeien en daar komen vruchten aan. Pas in het volgende jaar zullen de jongere takken vrucht dragen. De scheuten die vrucht gedragen hebben, snoeit u in de late herfst helemaal weg

 

Stap 3: De juiste snoei voor de juiste soort bramen

Er zijn geen grote verschillen in het snoeien tussen de verschillende soorten bramen. Compact groeiende rassen, b.v. voor de kweken in de pot, hebben vanwege hun zwakkere kracht minder snoei nodig. Desalniettemin moeten hun oude fruitscheuten verwijderd worden, anders verliest de plant onnodig kracht ten koste van de nieuwe fruitscheuten. In het geval van relatief rechtop groeiende zuilbramen (bijv. Navaho-bramen) zijn de snoeimaatregelen vergelijkbaar met die van traditionele bramen. De zijwaarts groeiende scheuten worden in het voorjaar tot twee knoppen gesnoeit. Evenzo worden de fruitdragers van het jaar in de herfst verwijderd, zodat de jonge stengels voldoende licht krijgen en het volgende jaar een goede vruchtzetting vormen.

 

Verdere Informatie

Bramen zijn te vinden in bijna elke boomgaard en fruittuin. De vruchten smaken heerlijk en zijn tegelijkertijd gezond. Om ervoor te zorgen dat de fruitstruiken vertrouwd vrucht dragen, zijn regelmatige snoeimaatregelen noodzakelijk. Als het snoeien wordt verwaarloosd, ontstaat er na korte tijd een warboel aan takken en een afnemende vruchtgrootte. Snoeien vertegenwoordigt een grote zorginspanning bij de teelt van bramen.

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee