10% KORTING op alle planten!* NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Bramen planten – deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om bramen te planten?
    • Net als het meeste fruit, worden bramen bij voorkeur in het voorjaar of in de herfst, tijdens de klassieke planttijden geplant.
  2. Waar moeten bramen worden geplant?
    • Bramen zijn uiterst tolerant wat de eisen voor een standplaats betreft en verdragen zowel zonnige als ook halfschaduwrijke standplaatsen.
  3. Is een plantafstand en een plantdiepte nodig?
    • De plantafstand van bramen is afhankelijk van de groeikracht en de groeihoogte van de betreffende soort.
  4. Verdere Inforamtie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip om bramen te planten bepalen

Net als de meeste fruitstruiken en -bomen worden bramen in het voorjaar of de herfst geplant. Het planten is ook op een ander tijdstip mogelijk, als de struiken in een pot zijn gekweekt en aangeschaft worden. Dankzij de pot- en wortelkluit kunnen bramen ook tijdens de zomer geplant worden. Ongunstige tijdstippen zijn droge hitteperiodes in de zomer. De planten krijgen dan stress en kunnen problemen bij het aangroeien krijgen.

 

Stap 2: De juiste standplaats voor bramen bepalen

In tegenstelling tot de nauw verwante frambozen, zijn bramen uiterst tolerant wat de standplaats betreft. Ze verdragen zowel zonnige als ook halfschaduwrijke plaatsen. Een te donkere plaats is ongunstig omdat dan de bloei en zodoende de vruchtzetting karig uitvalt. Bij de bodem is elke enigszins normale tuinbodem geschikt. Een lichte zandbodem wordt verbeterd door er humus en compost onder te mengen. Een zware kleibodem wordt verbeterd met drainagemateriaal zoals zand of kiezelstenen, zodat het water beter kan weglopen en geen ophopend vocht ontstaat. Bij een beplanting in een pot of beter gezegd grote kuip, kan hoogwaardige potgrond voor bessen worden gebruikt. Het is noodzakelijk dat deze grove bestanddelen heeft, om een meerderjarige teelt mogelijk te maken. Naar behoefte kan ook zand of kiezelstenen als structuurverbeteraar er doorheen worden gemengd.  

Bramen vormen lange uitlopers. Opdat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen, wordt een deel van deze uitlopers aan een klimhulp gefixeerd. Een goede standplaats moet bevestigingsmogelijkheden voor klimhulpen hebben, om de lange uitlopers te kunnen leiden.   

 

Stap 3: Plantafstand en plantdiepte bepalen

De bramen worden zo diep geplant, als ze van tevoren in de pot stonden. Het diepere planten kan tot gevolg hebben dat er rotting aan de basis optreedt, wat ongunstig is voor het aangroeien. Ook te hoog planten is ongunstig omdat dan de potkluit boven de grond uitsteekt. Hierbij kan niet worden uitgesloten dat de bramen onder watertekort lijden, want het gietwater loopt dan langs de wortels en verdwijnt in de bodem. Bij het planten van bramen wordt erop gelet, dat de potkluit evenredig met de aardoppervlakte afsluit.  

De plantafstand is afhankelijk van de soort. Sterk groeiende soorten hebben één tot vier meter afstand nodig. Bij compacte potsoorten worden kleinere afstanden gekozen. Voldoende ruimte is noodzakelijk om genoeg licht te krijgen. Een ruim gekozen plantafstand zorgt ervoor, dat de plant overal voldoende licht heeft, wat optimaal is voor de vruchtzetting.

 

Verdere Informatie

Als standaard bij het bessenfruit behoort zonder twijfel de braam. (Rubus fruticosus). Bramen zijn zowel groeikrachtige als ook winstgevende heesters, die noch moeilijk te kweken zijn, noch veel onderhoud nodig hebben. Zodra een passende standplaats is gevonden, worden bramen in het voorjaar of in de herfst geplant.

omhoog
Trusted Shops Guarantee