Terug

Bosbes (Vaccinium corymbosum)

Bosbessen bevatten veel waardevolle vitamines en mineralen. Ze kunnen zo uit de hand gegeten worden, er kan sap van gemaakt worden of ze kunnen worden ingevroren. Heelijk verwerkt in jam of zo op de taart!

 

Stanplaats/ verzorging

Houden van een beschutte plek in de volle zon en een zure kalkarme grond (pH-waardet 4,0 - 4,5). Bosbessen zijn zelfbestuivend, kruisbestuiving met een andere soort of andere struik zorgt echter voor nog meer vruchten. De vruchten ontstaan aan de 2 jarige scheuten, zorg dus dat er steeds nieuwe scheuten ontstaan. Snoeien is niet nodig, men moet alleen in de herfst de hele oude en te dicht opelkaar staande en te lange scheuten afknippen.

 

Water

Regelmatig gieten (liefst met regenwater) is belangrijk, zeker voor de oogst. De plant verdraagt geen “natte voeten”.

 

Planten/ aarde

Het plantgat moet ongeveer 0,5 x 0,5 x 0,5 m groot zijn en met aarde die ook geschikt is voor de rhododendron (eventueel verbeterd met zand, zaagsel, turfmolm) vullen. Plantafstand ca. 1,5 m, tussen de rijen ca. 2,5 m. Planten in een pot is ook mogelijk maar dan moet de doorsnede zo’n  40-50 cm bedragen.

 

Bemesting

Aan te raden in het vroege voorjaar voor de nieuwe scheuten komen en als de vruchten verschijnen. Gebruik hiervoor speciale bosbessen plantenvoeding.

omhoog