Blauwe bessen snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om baluwe bessen te snoeien?
    • Na het derde jaar worden de geteelde baluwe bessen voor onderhoudssnoei kort voor het uitlopen in het vroege voorjaar gesnoeid.
  2. Hoe moeten blauwe bessen worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid?
    • Oude en verslete takken van gekweekte baluwe bessen worden verwijderd
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten baluwe bessen rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?
    • De snoeimaatregelen verschillen nauwelijks bij de individuele baluwe bessensoorten.
  4. Verdere Informatie

 

Blauwe bessen kunnen tientallen jaren groeien. Ze zijn verkrijgbaar als potplanten, waardoor een eerste snoei niet nodig is. De eerste drie jaar krijgen de baluwe bessen de tijd om te groeien en worden snoeimaatregelen vermeden. Pas vanaf het derde jaar begint men met snoeien, tijdens de vegetatieve rust vanaf de herfst, in de vorstvrije winter- of vroege lente-fasen. Het snoeien moet voor het uitlopen in het vroege voorjaar voltooid zijn.

 

Tot het derde jaar worden snoeimaatregelen grotendeels vermeden en wordt de groei gestimuleerd door toevoeging van voedingsstoffen in het voorjaar. Vierjarige baluwe bessen zijn uitgegroeid tot goede struiken en worden aan het eind evan de winter gesnoeid. Deze snoeimaatregel wordt een onderhoudssnoei genoemd.

Weggesneden worden versleten fruittakken met een scherpe snoeischaar, ze zijn goed aan de grijsbruine bastachtige schors te herkennen. Oude fruittakken dragen minder dan jong fruithout en zorgen voor de matige ontwikkeling van nieuwe fruitscheuten. Het is belangrijk om het fruithout regelmatig te vernieuwen. Allereerst worden alle naar buiten gerichte of kruisende takken zo dicht mogelijk bij de basis gesnoeid. Bovendien worden scheuten nabij de grond en droog hout verwijderd, omdat beide schimmelinfecties kunnen veroorzaken. Oude, minder vruchtbare scheuten worden tot sterke jonge scheuten teruggesnoeid. Voor een goede vruchtvorming zijn nauwelijks meer dan 6 tot 8 hoofdscheuten nodig. Ten minste twee scheuten moeten rijk vertakt en tweejaarlijks zijn. De scheuten van vorig jaar blijven, want aan deze zitten de bloemknoppen. Ze dragen later de vruchten.

Oudere blauwe bessenstruiken worden verjongd door middel van snoeimaatregelen. Te grote struiken ontvangen en tolereren een radicale verjongingssnoei.

 

Het basisprincipe van het snoeien van blauwe bessen blijft hetzelfde, ongeacht de soorten. Iets meer dan een handvol hoofdscheuten, bedekt met fruithout van het voorgaande jaar, zorgt voor voldoende opbrengst. Bij de nieuwe potsoorten voor het balkon zijn iets minder snoeimaatregelen nodig. Hun compacte groei levert veel vruchtscheuten op die in de daaropvolgende winter gekort worden.

 

Verdere Informatie

Blauwe bessen behoren met aalbessen, frambozen en bramen tot de standaarduitrusting van elke fruittuin en boomgaard. De vruchten hebben een kenmerkende blauwzwarte kleur, waardoor ze in de volksmond blauwe bessen worden genoemd. De echte blauwe bessen staan ​​bekend als compacte wilde planten (Vaccinium myrtillus) uit inheemse bossen. Het zijn niet deze, die in de tuin worden gekweekt. In de teelt worden de grotere gecultiveerde baluwe bessen (bijvoorbeeld Vaccinium corymbosum) gebruikt, die hun oorsprong vinden in Noord-Amerika en tot 2 metzer hoge struiken ontwikkelt. Naast een optimale standplaats hebben Baluwe bessen regelmatige verzorging nodig, waaronder snoeimaatregelen.

                                                            

Trusted Shops Guarantee