Terug

Blauwe Bes Reka® Blue correct planten en verzorgen

Inhoudsopgave

 

 

Hoe wordt de blauwe es Reka® Blue correct geplant?

Haal de planten uit de transportverpakking en dompel de plant indien nodig. (Als de grond droog lijkt). Voor het planten moet de zwarte kunststofpot worden verwijderd.

Blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) behoren tot de heidegewassen (Ericaceae) en worden eigenlijk als veenplanten behandeld, die een speciale zure bodem nodig hebben. Precies dit is bij de nieuwe bosbessen soort  Reka® Blue niet nodig. Deze soort voelt zich in bijna elke tuingrond op zijn gemak. Zonder veel eisen te stellen, bloeit ze en zorgt voor een goede oogst van bijzonder lekkere en grote blauwe bossen!

Blauwe bessen houden van een zonnige standplaats. Dit geldt ook voor de Reka® Blue. Een windbeschutte plaats is voordelig, ook als ze volkomen vorstbestendig is. Een vochtige bodem, zonder ophopend vocht bevorderen de groei en de opbrengst.

Het kweken van blauwe bessen in een kuip die in de volle grond wordt gezet is een beproefde methode van ervaren tuinders. Deze pot kan worden opgevuld met normale potgrond.

Hiervoor wordt een plantgat zo groot gegraven dat een grote kunststof pot (met een doorsnee van minstens  ca. 50 cm) daarin geplaatst kan worden. Geschikt hiervoor is bv. een kuip waarin beton wordt gemengd. In de bodem en de onderste potrand worden gaten geboord, zodat het water goed kan weglopen. De pot wordt in het uitgegraven gat geplaatst. De bovenste rand sluit evenredig af met de bodemoppervlakte. De ruimtes aan de zijkant tussen de bodem en de pot worden met de uitgegraven aarde opgevuld. (De truc met de ingegraven pot geldt alleen voor blauwe bessen, andere planten kunnen daar niet tegen!)

Afhankelijk van de grootte van de groei moeten de bosbessenstruiken 1 tot 1,5 meter uit elkaar staan, omdat ze elkaar niet mogen beschaduwen.

Potcultuur in een voldoende grote kuip is ook mogelijk en wordt door het ras Reka® Blue goed verdragen. Dit betekent dat blauwe bessen ook op balkons en terrassen kunnen worden geteeld en gegeten.

 

Hoe verzorg je blauwe bessen Reka® Blue correct?

Bosbessen laten hun bloemen en vruchten vallen in droge omstandigheden. Om de oogst niet in gevaar te brengen, mag de grond in de zomer niet uitdrogen. Hoewel de blauwe bes Reka® Blue een robuuste cultivar is, is het raadzaam blauwe bessen in potten of kuipen om de paar jaar te verpotten. Uitgeput substraat heeft de neiging vochtig te worden en verhoogt het risico van schimmelinfectie.

 

Wat zijn de toepassingen van bessen?

Bosbessen zijn klassieke bessen. Ze groeien uit tot struiken in de tuin en hebben niet per se een moestuin nodig. Bosbessenstruiken hebben mooi, donkergroen blad en bloeien in de lente/vroege zomer. Het oogstseizoen voor geteelde blauwe bessen begint gewoonlijk begin juli en kan verscheidene weken duren. Het duurt ongeveer 6 weken van bloei tot oogstklare vruchten. Ze worden rijp als ze intens blauw kleuren. De gemakkelijkste manier om het stadium van rijpheid te weten te komen is door enkele blauwe bessen te plukken en te proeven. Bosbessen kun je vers van de struik plukken en direct opeten of je kunt de vrucht samen met een dessert of ijs eten. Vitaminerijk en gezond!

omhoog
Trusted Shops Guarantee