Terug

Abrikozenboom snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de abrikoos te snoeien​?
    • De plantensnoei wordt laat, zoals het geval is met appels in het voorjaar en vormsnoeien vanaf de late winter gemaakt.
  2. Hoe moet de abrikozenboom worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesneden​?
    • Vormsnoeien is vooral belangrijk in de eerste paar jaar, wanneer de zijtakken gehalveerd worden.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten abrikozen rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede​?
    • Bij het snoeien wordt geen onderscheid gemaakt naar soort, maar naar plantleeftijd, conditie en teelmethode.
  4. Verdere Informatie

 

Er zijn verschillende snoeitechnieken bij abrikozen, die kunnen worden onderveeld in plantensnoei vormsnoeien, onderhoudssnoei en verjongingssnoei. De plantensnoei krijgen de abrikozenstruiken laat in de lente, als ze vooraf wortelnaakt zijn geplant. Veel eerder krijgen gevestigde bomen vormsnoei, vanaf het tweede jaar aan het einde van de winter op vorstvrije dagen. Onderhoudsnoei aan volwassen abrikozen gebeurd ofwel in de zomer na de oogst ofwel in de winter kort voor de uitloop. Als de groei van oudere abrikozenbomen afneemt, wordt verjongingssnoei aanbevolen, die onmiddellijk na de oogst in de zomer worden uitgevoerd. Snoeimaatregelen in de herfst worden niet aanbevolen, omdat vorst de snoeiwonden in het hout de volgende winter schade kan toebrengen.

 

Bij plantensnoei worden struiken met stamverlengingen ingekort tot vier tot vijf gelijkmatig verdeelde zijtakken. Ze zijn voldoende om voldoende fruithout te produceren. Het vormsnoeien is belangrijk. Zonder deze snoeitechniek worden de bomen binnen enkele jaren afgedekt. In het tweede jaar worden alle zijtakken tot de helft ingekort op één buitenoog. Tegelijkertijd worden verkeerd groeiende takken bij de basis wegggeknipt. In het derde jaar worden twee naar buiten gerichte zijtakken gehalveerd of tot twee derde van de groei van het voorgaande jaar. Sterke scheuten moeten worden ingekort op circa 10 cm. Na vijf jaar heeft u door de verjongingssnoei een optimaal boomkroon opgebouwd.

In de daaropvolgende jaren wordt onderhoudssnoei uitgevoerd, die zich in wezen beperken tot het verwijderen van concurrerende scheuten en het verwijderen van een deel van het verwijderde fruithout.Voor oudere bomen wordt verjongingssnoei aanbevolen. Met deze snoei worden dikkere takken ingekort en oud fruithout verwijderd. Grotere snoeiwonden moeten worden behandeld met een wondbalsem.

 

Bij het snoeien van abrikozenbomen zijn er geen bijzondere verschillen tussen individuele soorten. Doorslaggevend voor de vereiste mate van snoeimaatregelen is de leeftijd, conditie en teelt (vrijgroeiend als jonge boompjes of op een spalier aan de huismuur) van de abrikoos.

 

Verdere Informatie

Abrikozen gelden als een delicatesse bij fruit. Ze behoren tot het botanische geslacht Prunus, waar ook kersen, pruimen en perziken toe behoren. Ze worden al sinds de Romeinse tijd gekweekt. Abrikozen worden vers als fruit, verwerkt als jam, likeur of ingemaakt, danwel wordt als olie uit de pitten aangewend. De fruitboom staat ook algemeen bekend als abrikoos (Prunus armeniaca).

Lange tijd werden warmteminnende abrikozen bij ons als een moeilijke teelt beschouwd. De fruitbomen werden vaak beschadigd door vorst en oogsten was nauwelijks mogelijk. Dit is de afgelopen decennia door nieuwe rassen en mildere winters erg veranderd . Tegenwoordig kunnen abrikozen in de tuin worden geteeld, met name is het goed mogelijk, als de spalier naar de zon is gericht. Alleen late vorst kan de vroege bloei en dus de oogst in het jaar beschadigen. De teelt omvat regelmatige snoeitechnieken, zoals bekend van andere fruitbomen.

                              

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee