Terug

Abrikoos (Prunus armeniaca)

De Abrikoos is afkomstig uit Noordoost China , in de buurt van de Russische grens. Echter niet uit Armenie, zoals de botanische naam doet vermoeden. De Abrikoos berreikte Armenie pas, nadat de boom 3000 jaar in centraal Azie bestond. De Romeinen brachten de boom uiteindelijk 70 v.Chr. via Anatolien naar Europa. Tegenwoordig worden de sierlijke bomen, met hun brede, dichte kronen, hartvormige bladeren en prachtige bloesem vooral in het Middellandsezeegebied, zoals Italie en Spanje bebouwd. Abrikozen moeten rijp en zacht gegeten worden. Dan komt de volle aroma tot zijn recht. Abrikozen zijn tot en met de zomer het beste wat U voor Uw gezondheid tot U nemen kunt, want geen enkel ander stuk fruit bevat zo veel carotinoide, mineraal- en ballaststoffen

 

Standplaats/ voeding

De aarde moet waterdoorlaatbaar, diep, warm en vochtig zijn. Kleiachtige zandgronden met rijkelijk bedeelde humus werken in het voordeel. Natte en koude grond is ongeschikt voor de Abrikoos. De standplaats moet zo veel mogelijk warm en windafschermend zijn. Door de vroege bloei in maart is de Abrikoos zeer gevoelig (nog gevoeliger dan de Perzik) voor late vorst. Het hout is daarentegen minder gevoelig voor vorst. De Abrikoos kan beschermd worden door in de winter tot en met maart een beschermde vliesdoek om de boom te brengen, zodat de bloei vertraagd wordt. Eventueel ook nog tijdens Allerheiligen om de jonge vruchten tegen vorst te beschermen.

 

Water

Altijd er op letten dat de wortels genoeg water krijgen, anders stoot de boom de vruchtaanzet af. Dit is heel belangrijk bij de bloei, vruchtvorming en vruchtgroei.

 

Voeding

Met hoorn-spaan/poeder en rijkelijk met compost voeden. De Abrikoos heeft een grote behoefte aan voedingsstoffen. Vermijdt een teveel aan stikstof.

omhoog