Aardbeien op de juiste manier vermeerderen – 3 stappen naar het succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om aardbeien te vermeerderen?
    • Aardbeienstekjes worden in de late zomer van de moederplant genomen en verspeend.
  2. Hoe worden aardbeien op de juiste manier vermeerderd?
    • De klassieke vermeerderingsmethode voor aardbeien zijn stekjes.
  3. Waarop moet bij het onderhoud tijdens de vermeerdering worden gelet?
    • Aardbeien zijn tamelijk groeikrachtig en stekjes kunnen normaal gesproken zonder problemen gekweekt worden. De stekjes worden licht vochtig gehouden en het uitdrogen van de bodem wordt vermeden.
  4. Verdere Inforamtie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor het vermeerderen bepalen

Tijdens de groeiperiode vormen de aardbeienplanten lange ranken. Bij bodemcontact krijgen de bladoksels wortels en vormen kleine plantjes. Hoewel aardbeisoorten puur vegetatief worden vermeerderd en daarmee een identiek erfgoed bezitten, varieert de oogst van plant tot plant. Voor

Het vermeerderen worden alleen de planten met de beste oogst uitgekozen. Bij de oogst wordt erop gelet welke planten de meeste aardbeien leveren en markeert deze met een stokje. Van deze planten worden in de late zomer, van augustus tot september, stekjes genomen

 

Stap 2: De juiste methode voor het vermeerderen kiezen

Aardbeien behoren botanisch gezien tot de (verzamel) noten, want de kleine puntjes op de vrucht zijn kleine nootjes. Theoretisch kunnen ze generatief vermeerderd worden door ze te zaaien, maar in de praktijk zouden de eigenschappen (smaak, zoetheid, vruchtgrootte etc.) verdwijnen. Om deze reden worden aardbeien bijna uitsluitend vegetatief door stekjes vermeerderd. In de late zomer ontstaan rankende twijgen aan de aardbeien. Hieraan zitten kleine aardbeienplantjes die losjes met de bodem verworteld zijn. Om ze te vermeerderen worden ze voorzichtig uit de bodem losgemaakt. Naast de aardbeienplant wordt een ongeglazuurde aarden pot ingegraven. Deze wordt gevuld met tuinaarde uit het tuinperk. Kunststof potten zijn nauwelijks geschikt omdat ze geen water doorlaten, waardoor ophopend vocht kan ontstaan. Zodra de pot ingegraven is, neemt men de tak met de jonge aardbeienplant en plant deze in de pot. De verbinding tot de moederplant blijft zo bestaan zodat het plantje verder verzorgd kan worden. De twijgen achter het aardbeienplantje worden afgeknipt, zodat er geen verdere aardbeienplantjes kunnen ontstaan. Na het planten wordt de pot gegoten. Binnen enkele weken ontstaat in de pot een krachtige plant die in de late zomer van de moederplant gehaald kan worden en vervolgens in de aarde kan worden geplant.  

 

Stap 3: Standplaats & onderhoud tijdens de vermeerdering

De jonge wortelende aardbeienplanten in de pot worden vochtig gehouden, zodat ze een gezonde wortelkluit kunnen vormen. Aardbeien worden na de oogst met een speciale meststof voor fruit, compost of enkele hoornspaanders bemest. Bij het verplanten van de aardbeien, kiest men een nieuwe plaats, waarop de laatste vier jaren geen aardbeien stonden. Aardbeien behoren tot het rozengewas wat bij het kweken tot bodemmoeheid leidt, waardoor zonnige teeltplaatsen regelmatig afgewisseld moeten worden.

 

Verdere Informatie

In de fruit- en smultuin is deze onmisbaar: de aardbei (fragaria). De zoete rode vruchten zijn overal begeerd en worden veelzijdig gebruikt. Vers, verwerkt als dessert, gebak, compote of jam, zijn enkele voorbeelden, hoe aardbeien kunnen worden gebruikt. Hierdoor zijn ze interessant om in eigen tuin te kweken, vooral omdat aardbeistruiken langdurig kunnen worden gehouden. De oogst wordt echter na enkele jaren geringer. Het regelmatige vermeerderen en opnieuw kweken van de aardbeien is een beproefde methode om ook langdurig van een goede oogst te kunnen genieten. Door stekjes kunnen de kruidachtige fruitplanten zonder problemen vermeerderd worden en zorgen op deze manier voor een goede aardbeienoogst. 

                                

omhoog
Trusted Shops Guarantee