Terug

Aardbeien snoeien – Op deze 3 dingen moet gelet worden

Inhoudsopgave:

  1. Wanneer is het ideale tijdstip om aardbeien te snoeien?
    • Eenmaal dragende aardbeien worden na de oogst en het afzwakken van de hoofdgroei teruggesnoeid. Ongeacht het tijdstip worden gele of zieke bladeren van alle aardbeien verwijderd.
  2. Hoe worden aardbeien correct gesnoeid?
    • Bij de eenmaal dragende aardbeien wordt het oude blad rond om het hart van de basis bijna volledig gesnoeid.
  3. Zijn er verschillen in het snoeien van de verschillende soorten?
    • Bij het snoeien wordt een verschil gemaakt tussen een- en meervoudig dragende aardbeien. Bij meervoudig dragende aardbeien blijft de snoei beperkt tot het verwijderen van gele of zieke bladeren.
  4. Verdere informatie

 

1: Het ideale tijdstip: Wanneer moeten aardbeien gesnoeid worden?

Na de oogst van de eenmaal dragende aardbeien worden de buitenste bladeren rondom het hart van de plant, samen met de ranken, met een tuinschaar weggehaald. Dit geschiedt midden in de zomer, ongeveer vanaf half juli. Afwijkingen door de weersomstandigheden zijn echter altijd mogelijk. Wacht alleen met snoeien als er aardbeistekken moeten worden genomen voor vermeerdering. De aardbeien zullen rond september weer bijna volledig en gezond zijn aangegroeid. Zowel bij een- als bij meervoudig vruchtdragende aardbeivariëteiten wordt het hele jaar door regelmatig gesnoeid. Geel, ziek of dood blad kost de plant onnodige energie, werpt schaduw op de nieuwe scheuten en bevordert, in het ergste geval, de verspreiding van ziekteverwekkers zoals meeldauw. Een andere snoeiwijze wordt gebruikt voor vermeerdering door uitlopers van de moederplant te scheiden. De vermeerdering van aardbeien vindt plaats in de zomer. Dit houdt in dat de ranken tussen de moederplant en de gewortelde uitloper worden afgeknipt en dat de jonge plant elders wordt uitgeplant.

 

2: Zo lukt het correcte snoeien van de aardbeien

Tot de aardbeienoogst hoeft niet te worden gesnoeid, met uitzondering van rottende of aangevreten vruchten. Koel, vochtig weer en slakken veroorzaken in de regel frustratie bij de oogst. Als rottend fruit in het bed wordt achtergelaten, zullen naburige aardbeien worden besmet. Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen. Op grote schaal worden tuingereedschappen zoals heggenscharen, bosmaaiers of hoog gemonteerde grasmaaiers gebruikt. De aardbei zal tot september gezond aangroeien. Het snoeihout wordt samen met het oude stro verwijderd. Het enige doel van het stro is de vruchten droog en schoon te houden tijdens het rijpen. Droge, schone aardbeien hebben minder te lijden van grauwe schimmel en rot. Na het oogsten hechten de schimmelsporen zich echter aan de organische afdeklaag en wordt deze verwijderd. Bemest de open grond na het snoeien met een speciale bessenmeststof. De voedingsstoffen worden dankbaar opgenomen door de opnieuw groeiende aardbeiplanten. Gele of dode aardbeibladeren worden het hele jaar door verwijderd, ook in de winter. Dit geldt niet alleen voor aardbeien in de tuin, maar ook op het balkon. Ze zijn populair in hanging baskets als vruchtdragende hangplanten. Geel of verwelkt blad verstoort enerzijds het aanzicht en kost anderzijds de plant energie.

 

3: verschillende aardbei soorten snoeien

Er zijn alleen verschillen in snoeiwijze tussen de meervoudig dragende maandaardbeien en de eenmaal dragende gekweekte aardbeien. Voor het overige zijn er geen bijzondere verschillen in de snoeiwijze tussen de verschillende aardbeirassen.

 

Verdere informatie

Bijna geen enkele fruitplant is populairder dan de aardbei. De zoete vruchten zijn hartenbrekers in fruitsalades, taarten en desserts. Aardbeien staan bekend als gemakkelijk te verzorgen vaste planten. Ze kunnen worden gekweekt in een gewone moestuin of in een pot of hanging basket op het balkon. Hun opbrengst hangt af van verschillende factoren. De plaats, de keuze van het ras en de verzorgingsmaatregelen bepalen hoeveel heerlijke vruchten u van de kruidachtige fruitplanten zult krijgen. Er wordt een verschil gemaakt tussen aardbeien met enkelvoudige vruchten en aardbeien met meervoudige vruchten. De aardbeien met hun typische grote vruchten zijn meestal alleenstaand. Kleinere vruchten vormen de meervoudig dragende (maand)aardbeien. Een regelmatige en vaak onderschatte onderhoudsmaatregel is het snoeien van aardbeien. Bij fruitbomen en heesters wordt vaker gesnoeid, bij vaste planten minder. Snoeien is zinvol vanuit het oogpunt van gewasbescherming. Nieuwe scheuten van aardbeien stimuleren een vitale plantengroei en een grotere opbrengst, en tegelijk wordt ongedierte met het oude blad opgeruimd. De geringe moeite die het snoeien kost, wordt gecompenseerd met gezonde en zeer productieve aardbeiplanten.

omhoog
Trusted Shops Guarantee