Terug

Aardappels (Solanum tuberosum)

Het is leuk om wat aardappels te verbouwen. Je kunt speciale soorten telen, de aardappels zelf uit de grond halen en bovendien smaken de zelfgeteelde aardappels vaak ook lekkerder. Het is wel belangrijk dat er van tevoren op de grond geen aardappels stonden. Het is bovendien mogelijk meerdere soorten naast elkaar te planten. Op 50 m² kunnen tot wel 150 kg aardappels worden geoogst.

 

Planten

Totdat de aardappels worden voorgekiemd moeten de knollen koel bij 4-9° C en met een hoge luchtvochtigheid worden bewaard.

De aardappels ontwikkelen zich beduidend sneller als men ze inhet vroege voorjaar laat voorkiemen. Daartoe leg je het pootgoed in lage kistjes, de kant met de meeste ogen naar boven en zet het op een lichte plaats bij een temperatuur van zo’n 10-15° C. Dit om de ogen te laten uitlopen en scheuten te vormen. Als de aardappels begin maart worden voorgekiemd dan kunnen de eerste knollen al in juni geoogst worden. Om de oogst nog te vervroegen kunt u de geplante aardappels met folie afdekken. Deze kan dan tot 10 dagen voor het oogsten blijven liggen.

 

Standplaats

Aardappels gedijen het beste op een losse, goed doorlaatbare bodem. De knollen worden in ca. 8 cm diepe gaten gelegd op een afstand van 60 x 40 cm. Bij de sterker groeiende, late soorten kan het beste een afstand van 65/70 x 50 cm worden gekozen.

 

Verzorging

Regelmatig schoffelen en een goede waterverzorging tot aan de bloei is belangrijk. Vanaf midden/eind mei wordt de aarde aangeaard als de planten een hoogte van ca. 15 cm hebben bereikt.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee