Terug

Aalbessen snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om aalbessen te snoeien​?
    • Uiterlijk om de drie à vier jaar, beter jaarlijks, worden de verwijderde oude scheuten weggesneden.
  2. Welke delen van aalbessen moeten worden gesneden​?
    • Oud hout met een donkere kleur wordt uit de struiken gesneden.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten aalbessen rekening mee worden gehouden​?
    • Er zijn geen verschillende snoeimaatregelen tussen de verschillende aalbes soorten
  4. Verdere inforamtie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om aalbessen te snoeien

Aalbesen worden minimaal om de drie tot vier jaar ingekort. Het meerjarige oude hout verliest zijn productiviteit. Gelijkmatig oogsten kunnen worden bereikt door elk jaar de bovenkant van de struik te snoeien en uit te dunnen. Het snoeien kan beginnen nadat de bladeren in november zijn gevallen. Aalbessen lopen vroeg uit, zodat de uitdunning uiterlijk eind januari in milde winterperiodes voltooid moet zijn.

 

Stap 2: De aalbessen correct snoeien

Bij het snoeien moeten oude fruitscheuten plaats maken voor jong, vers hout. Het oude hout levert minder opbrengst op in de vorm van kleinere vruchten, overschaduwt jonge scheuten en kost de plant onnodig kracht. Aan het einde van het seizoen worden ze aan de basis uit de scheut gesneden. Een goede snoeischaar kan worden gebruikt om te knippen. De versleten fruitscheuten zijn te herkennen aan de donkere kleur van het hout en de arme eenjarige scheuten. Er blijven slechts zoveel jonge grondscheuten over, als van oudere scheuten kan worden gehaald. Ongeveer 10 van de sterkste takken blijven over. Deze resterende scheuten moeten een struikvorm krijgen. Indien nodig kunnen de takken in vorm worden gebonden.

Het uitdunnen zorgt voor een betere lichtinval in de struikkroon en zorgt tegelijkertijd voor een snellere droging van vochtig blad. Aanhangend vocht kan leiden tot schimmelinfecties, b.v. Echte meeldauw of meniezwammetjes. Daarom wordt snoeien als een preventieve maatregel bij de gewasbescherming beschouwd.

 

Stap 3: Verschillende soorten aalbes snoeien

Er zijn geen bijzondere verschillen in snoei tussen individuele soorten of tussen zwarte, rode of witte bessen. Uitzondering zijn hoge stammen, die door hun groeivorm meestal een bijzondere blikvanger zijn in de boomgaard.

Aalbes stammetjes worden vaker gesnoeid. Zonder deze snoeimaatregelen gaat hun decoratieve groeiwijze verloren. Elk jaar worden ongeveer 5 tot 8 sterke leidende scheuten teruggebracht tot ongeveer 5 ogen. Alle overige takken worden verwijderd. De zijscheuten van de verkorte voorste scheuten worden teruggesneden tot 2 à 3 ogen.

 

Verdere informatie

Elke fruitplant wordt met de tijd oud, zijn kracht neemt af en de opbrengsten nemen af. Diverse maatregelen dragen bij aan verjonging en vitaliteit. Dit omvat het regelmatig snoeien van bomen, vooral fruitbomen. Aalbessen verouderen sneller dan andere fruitbomen. Uiterlijk na 10 jaar is de oogst sowieso uitgeput. Tot aan vervanging zijn regelmatige snoeimaatregelen aan te raden, zodat oud vruchthout plaats maakt voor jonge nieuwe scheuten.

                                

omhoog
Trusted Shops Guarantee