Terug

Aalbessen planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om aalbessen te planten​?
    • Het beste moment om aalbessen te planten, is in de lente of herfst.
  2. Waar moeten aalbessen worden geplant​?
    • Aalbessen zijn standplaatstolerant en gedijen zowel op zonnige als gedeeltelijk beschaduwde plaatsen.
  3. Is er een plantafstand en een plantdiepte​?
    • In rijen gekweekt, berekent men voor een aalbessenstruik een plantafstand van ongeveer een meter.
  4. Verdere informatie

 

Zoals de meeste fruitbomen worden ook aalbessen in de lente of herfst geplant op de vastgestelde periodes. In het voorjaar duurt de planttijd van maart tot mei. In de herfst zijn oktober en november de geschikte plantmaanden. Deze periodes staan echter niet meer zo vast als vroeger. Dankzij de teelt in potten kan er ook in de zomer of in zachte winters worden geplant.

 

Zwarte aalbessen (Ribes nigrum) en rode / witte aalbessen (Ribes rubrum) hebben hun oorspronkelijke thuis in bosformaties in Europa, via Siberië naar Noord-Amerika. Ze verdragen zonnige tot gedeeltelijk beschaduwde plaatsen. Gunstig zijn beschutte plaatsen, die tijdens de bloei bescherming bieden tegen koude wind. Late vorst kan de vroege bessenbloei beschadigen en resulteren in het verlies van de oogst.

De grond moet vruchtbaar en humusrijk zijn, doorlatend en een licht kleigehalte hebben. De meeste gronden bieden deze constellatie. Een humusrijke bovengrond zorgt voor goede opbrengsten, omdat aalbessen ondiep wortelen en vruchtbaarheid aan de oppervlakte op prijs stelt. Lichte en zandige bodems worden verbeterd door compost toe te voegen. Een andere manier om de bovengrond te verbeteren, is door na het planten te mulchen met compost. Compost wordt rond de vers geplante bes afgezet en als toplaag uitgespreid.

Aan zware kleigronden wordt zand toegevoegd, waardoor het wortelgebied beter geventileerd wordt en de grond sneller opwarmt. Als de grond erg stevig en kleiachtig is, moet een heuvelbedding worden opgestapeld voor de teelt. Hiervoor wordt de tuingrond gemengd met compost en zand. Uit het mengsel wordt een dam uitgegoten met een hoogte van ongeveer 30 cm en een breedte van 50 cm. Deze verhoging zorgt voor een optimale drainage en een betere bodemopwarming. Deze benadering is bekend uit de frambozencultuur.

In de moestuin kunnen aalbessen gemakkelijk worden gecombineerd met andere bessenstruiken. De verwante kruisbessen, wilde bessen of frambozen passen in de directe omgeving.

Teelt in potten is een andere optie. Het wordt vooral gebruikt op balkons en terrassen. Een grotere pot met een afmeting van minimaal 30 liter en afwateringsgaten aan de onderkant wordt gebruikt als kweekvat. Als substraat wordt speciale grond voor zachtfruit of potgrond gebruikt.

Na het planten in het voorjaar wordt de eerste snoeimaatregel uitgevoerd, door het snoeien van de plant. Later worden alle jaarlijks komende scheuten, met een derde ingekort.

 

Aalbessen worden meestal in rijen geplant. Tussen de afzonderlijke struiken wordt een plantafstand van circa 1 meter berekend. Per struik is ongeveer 1,5 tot 2 vierkante meter te verwachten. De hoogte van de pot of kluit is bepalend voor de plantdiepte.

 

Verdere Informatie

Een fruitplant die in bijna elke tuin is te vinden, is de aalbes. Ze zijn onmisbaar in elke moestuin, want het fruit is zowel lekker als gezond. Ze zijn bekend met zwarte, rode of witachtige vruchten. Aalbessen stellen weinig eisen en zijn gemakkelijk te verzorgen fruitstruiken. Er is snel een geschikte plaats gevonden. Ze kunnen het beste in het tuinbed worden geplant. Als alternatief kunnen ze ook in een kuip worden gekweekt en zo hun weg vinden naar het balkon of terras.

omhoog
Trusted Shops Guarantee