Terug

Tijm op de juiste manier planten, snoeien en drogen

Met zijn bijna 350 soorten is de familie van de Tijm, botanische naam Thymus, nogal groot.De meeste struiken zijn groenblijvende vaste planten of halfstruiken die aan de basis verhouten. Van Europa tot Azië groeit de Tijm op mager grasland of in kalkhoudende rotsgebergtes op zonnige standplaatsen. Ze bezitten een regelmatige groei, bloeien rijkelijk met lippenbloemen en het blad geurt aromatisch. In de tuinbouw kan men de tijm in kruidentuinen vinden, maar ook als sierstruik in rotstuinen, op droge muren of als voegenbeplanting tussen stapstenen. Insecten houden zeer van de geurende bloemen en bezoeken deze vanwege hun nectar. In potten of bloembakken groeit tijm betrouwbaar op het balkon of de vensterbank. Belangrijk hierbij is het, passende buren te vinden, met soortgelijke preferenties.

Het overwegende deel van de tijmsoorten bevat een sterk aroma, dat in de keuken erg geliefd is. Het aromaspectrum reikt van het klassieke tijmaroma, naar komijn, sinaasappel, lavendel, pijnbomen tot citroen. De verscheidenheid aan aroma’s nodigt uit om te experimenteren. Smakelijk zijn theemengsels van tijm, die ook in de kruidengeneeskunde bekend en geliefd zijn. De etherische oliën van de tijm bevatten het antisepticum thymol. Het gehalte varieert echter bij de verschillende soorten.

Door de veelzijdige gebruiksmogelijkheden is tijm een belangrijke plant, die in geen enkele tuin zou mogen ontbreken.

 

Inhoud

  • Tijm planten
  • Tijm onderhouden
  • Tijm drogen

 

Hoe wordt tijm geplant?

In de verspreidingsgebieden geeft tijm de voorkeur aan een zonnige standplaats op een droge magere bodem. Deze hebben een losse rotsstructuur, zijn zeer doorlatend en vaak kalkhoudend. Tijmplanten zijn nogal tolerant en groeien ook zonder problemen in een normale bodem. In de tuin biedt zich een zeer zonnig tuinperk, kruidenspiralen, droge muren of borders aan. Ook geschikt als standplaats voor tijm en andere kruiden, is oud gesteente van vroegere bouwingrepen.

Tijm, maar ook andere kruiden geven de voorkeur aan een magere bodem. Ze groeien weliswaar zwakker en langzamer, maar ontwikkelen een duidelijk intensiever aroma. Een zware verdichte bodem moet voor het planten los worden gemaakt. Tegelijkertijd kan grof zand, split of kiezelstenen worden bijgemengd om de structuur grover te maken zodat het water beter kan weglopen.

Een zure of kleibodem is minder geschikt. Hier is het aan te bevelen de tijm in een verhoogd bed of in een pot te kweken. Als er in de buurt mos groeit, is dit een teken van een verdichte vochtige bodem, eventueel met een zuur milieu. Deze bodem moet goed worden losgemaakt. Het bijmengen van kalksplit, grof zand en dolomietenkalk scheppen goede groei eigenschappen voor de tijm.

Tijmplanten in een pot kunnen vanaf het voorjaar tot in de herfst bij vorstvrij weer in de volle grond worden geplant. De tijm wordt zo diep geplant als de wortelbal in de pot zat. Ondanks de goede vorstbestendigheid krijgen in de herfst geplante tijmplanten een winterbescherming. De groenblijvende spruit kan bij een strenge vorst of een ijzige winter aan vorstdroogte lijden Dit probleem hebben alle groenblijvende planten. Via het blad verdampt het water zonder dat dit van de wortel in de spruit wordt bevorderd. De planten verdrogen toenemend. Voordeliger is het daarom groenblijvende planten in het voorjaar te planten.

Vers tijmzaad kan vanaf april direct in het perk worden gezaaid of al vroeger in zaadbakken die beschut staan. Voorgekweekte jonge tijmplanten moeten minstens 2 tot 3 cm groot zijn en meerdere bladoksels bezitten voordat ze in de volle grond kunnen worden uitgezet.

 

Tijm op het balkon planten

Het kweken van tijm op het balkon en de vensterbank is heel eenvoudig. Belangrijk is wel een zonnige standplaats en een goed doorlatende potgrond. Hiervoor wordt bij de potgrond grof zand of klei gemengd. Wie deze moeite niet wil doen, kan ook goed doorlatende kruidenpotgrond gebruiken. Stuwvocht bij de wortels leidt op den duur tot het doodgaan van de plant. Belangrijk is de keus van buurplanten die eveneens bescheiden zijn. Bonenkruid, oregano, lavendel, rozemarijn, of olijfkruid zijn optimale buurplanten voor tijmsoorten. Het is aan te bevelen de kruipende soorten aan de zonzijde te planten. De takken hangen zo mooi over het balkon en worden niet door hoger groeiende planten bedekt.

 

Hoe wordt tijm onderhouden?

Het gieten behoort tot het regelmatige onderhoud van tijmplanten. Hoewel tijm van zon en droogte houdt, verdampt het blad voortdurend water. Vooral tijdens hete droogteperiodes, maar ook in de winter mag de bodem niet volledig uitdrogen. Als de kleine stevige blaadjes geel worden of eraf vallen is het vaak al te laat. Dezelfde symptomen heeft tijm echter ook als te veel wordt gegoten. Daarom is het belangrijk normaal of aangepast te gieten, zonder het te overdrijven.

In het voorjaar kan twee- tot driemaal een beetje mest toegevoegd worden. Het is echter ook voldoende een paar hoornspaanders of biomeststof in de aarde te mengen. Tijm is bescheiden en kan in het tuinperk ook heel goed van de natuurlijke mineraalstoffen in de bodem leven.

 

Hoe wordt tijm gesnoeid?

De charme van groenblijvende kruiden en vooral de tijm is dat de takken het hele jaar door geoogst kunnen worden. Het sterkste aroma bezit tijm net voor de bloeiperiode in het voorjaar of midden in de zomer. Dit tijdstip is ook de optimale tijd om te snoeien, waardoor het terugsnoeien en het oogsten verbonden kan worden. Gesnoeid wordt tot het oude hout. Er moeten nog groene knoppen aan de tijm blijven, zodat de kracht van de wortel zijn weg vindt. Het snoeien tot de zomer biedt de tijmplant nog voldoende tij nieuwe krachtige takken te vormen. Er is dan nog genoeg tijd om tot de winter uit te harden en een zekere vorstbestendigheid te ontwikkelen. Het snoeien in de herfst veroorzaakt verse snijwonden en zachte takken waardoor de planten in de winter lijden.

Er moet regelmatig worden gesnoeid omdat anders het risico bestaat dat de tijm van binnen kaal wordt en alleen nog groene toppen heeft.

 

Hoe kan tijm overwinteren?

Op slechts enkele soorten na is tijm goed vorstbestendig en overleeft een normale winter. Het groenblijvende blad reageert echter gevoelig op vorst aan de grond en ijzige wind. In de tuin is het daarom belangrijk de planten met dennentakken, droge bladeren of een wintervlies af te dekken. Op het balkon is het meestal voldoende de planten achter de omranding te plaatsen om koude wind te vermijden. Als de temperatuur ver onder het nulpunt valt, kunnen de potplanten tijdelijk in een koel winterkwartier worden gezet.

 

Hoe wordt tijm vermeerderd?

Tijm kan zowel generatief d.m.v. zaad of ook vegetatief door stekjes, afleggers of deling worden vermeerderd. Vers zaadgoed wordt in het vroege voorjaar onder glas of vanaf april direct in de volle grond gezaaid. Om schade aan het zaad te vermijden moet niet te veel worden gegoten. Een gelijkmatige vochtigheid zorgt voor het beste kiemsucces.

De takken van de tijm wortelen in het late voorjaar goed in kiemsubstraat. Ook functioneert het afleggen van zwak verhoute takken op de bodem. Ze worden met haakjes aan de bodem gefixeerd en wortelen zo binnen enkele weken. Tapijtvormend tijm (bv. kleine of wilde tijm) kan in het voorjaar gemakkelijk worden gedeeld. 

 

Hoe kan tijm worden gedroogd?

Tijm kan het hele jaar door worden geoogst, maar het beste tijdens het snoeien in de zomer. Takken met blaadjes en ook bloeiende takken worden afgeknipt en losjes naast elkaar in zeefkisten gelegd. Alternatief kunnen ook meerdere takken bij elkaar worden gebonden en op kop worden opgehangen. Om tijm te drogen zijn droge luchtige plaatsen in de schaduw ideaal, bv. de zolder, een schuur of een garage. Een goede ventilatie zorgt voor een snel drogingsproces. Alternatief kunnen tijmtakken binnen twee tot drie uur in de oven bij ca. 50° C worden gedroogd.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee