GRATIS verzending vanaf € 49,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

GRATIS verzending vanaf € 39,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Komkommer

Of ze nu in salade, gegaard, als dip of voor de schoonheidsverzorging worden gebruikt: knakkige komkommers zijn geliefd bij groot en klein. Deze lekkere groente zijn er in veel verschillende soorten, vormen en maten. Als ze goed worden verzorgd kunnen weinig planten een hoge opbrengst opleveren.

 

Standplaats

De komkommerplanten houden erg van warmte en kunnen slecht tegen vorst. Ze hebben een windbeschut plekje nodig en mogen pas naar buiten als de temperatuur overdag minstens 15°C heeft (grastemperatuur!). Een vlies kan een goede bescherming bieden. Wie zijn komkommers in een kas aanbouwt moet er voor zorgen dat deze voldoende licht en warmte krijgen. Ze groeien kruipend of klimmend. U kunt de planten het beste opbinden aan een rankhulp (bv. draadgaas) om de planten te ontlasten van het gewicht van de komkommers.

 

Verzorging

De verzorging van de komkommers kan nogal moeizaam lijken, maar het loont de moeite. Belangrijk is het allereerst de bodem voor te bereiden en de planten op te potten voordat ze buiten worden geplant.

 

  • Reeds in de herfst de bodem (volle grond) losmaken en koemest er doorheen mengen
  • Begin mei de komkommerzaden in een broeikas of in huis (in een potje) zaaien
  • Vanaf de 2e meihelft kunnen de sterkste planten buiten worden geplant
  • Tussen de plantenrijen moet een afstand van ca. 1 meter worden aangehouden
  • Tussen de planten onderling een afstand van ca. 40 cm.

 

Wie deze voorbereiding niet wenst en later wil oogsten kan de komkommerzaden na de ijsheiligen rond half mei direct in de volle grond zaaien. In een kas is het natuurlijk niet noodzakelijk de planten voor te kweken. À propos: plaats geen radijsjes, kool- of tomatenplanten bij de komkommers. Zij verdragen erwten, sla of selderij beter. Wie dille in de buurt plant kan een bevordering van de groei van de komkommers waarnemen. Bovendien beschermt dille in de meeste gevallen tegen meeldauw.

 

Komkommers moeten regelmatig worden gegoten, vooral in de maanden vanaf juli tot half augustus. Ze houden van een vochtig klimaat maar verdragen geen stuwvocht. Om het gezonde klimaat te behouden, kunnen ze het beste met opgevangen regenwater (handwarm) worden gegoten. Luchtige, humusrijke grond bevordert de groei – zware, koude of een zandbodem zijn niet geschikt.
 

Als de zijscheuten op 5 tot 7 knoppen worden gesnoeid wordt de groei van meer zijtakken bevorderd en wordt de oogst nog groter.

 

Bemesten

Niet vergeten: komkommers zijn sterke verteerders en hebben daarom bijzonder veel voedingsstoffen nodig. Compost of koemest bevatten veel voedingssstoffen en bevorderen de groei. Gebruik geen kunstmest want uw komkommers reageren gevoelig op zout.

 

Oogst

Al vanaf eind juni (broeikas) of juli (volle grond) kunt u met de oogst beginnen. De komkommers van de volle grond hebben echter wat meer smaak. Het beste kan men de komkommers vroeg oogsten omdat dan de plant nog verdere vruchten aanzet. Als de komkommers glad aanvoelt en helemaal groen is, is deze rijp om te oogsten Wanneer men de komkommers te groot laat worden, ontwikkelt de plant geen nieuwe vruchten meer!

Plant komkommers pas na ca. 4 jaar weer op dezelfde plaats. De bodem moet zich herstellen om daarna weer optimaal te voldoen aan de eisen die een komkommerplant aan de grond stelt.

Passend daarbij...

Geënte Komkommer 'Phönix®'
Geënte Komkommer 'Phönix®'2 jonge planten
€ 7,45
omhoog
Trusted Shops Guarantee