Terug

Collectie rood siergras

Siergras Indian Summer/ siergras Red Baron

Siergrassen – geliefd bij vele tuinhouders:
Siergrassen zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en kleuren en ze bereiken ook heel verschillende groeihoogten. Er zijn bodembedekkende soorten en de grootste exemplaren zijn groter dan 2 meter. Ze gelden als relatief makkelijk te onderhouden en zijn daardoor heel geliefd, ook bij minder ervaren hobbytuinders. Iedereen zal dus de soorten vinden, die hem aanspreken en plezier geven.

Siergrassen komen solitair geplant zeer goed tot hun recht, maar zijn ook in gemengde borders tezamen met andere vaste planten een echte blikvanger. Hoge soorten zijn, bij beplanting dicht op elkaar, uitermate geschikt als beschutting tegen inkijk. De kleinere soorten worden vaak als achtergrond of randbeplanting gebruikt bij een perk met vaste planten en struiken.

Bodem, bewatering en bemesting: Siergrassen in de tuin passen zich goed aan hun standplaats aan. Vooral grassen uit tropische regio‘s hebben een goed doorlaatbare grond nodig. In het begin is een basisbemesting met een organische meststof of humus noodzakelijk en de siergrassen moeten regelmatig worden gegoten. Overigens komen de siergrassen niet goed overweg met stuwvocht, maar in hete zomers is het belangrijk regelmatig te bewateren. In latere jaren is geen meststof meer nodig.

Overwintering en standplaats: De meeste siergrassen houden van een zonnige tot halfschaduwrijke, windvrije standplaats. De Japanse zegge, Reuze zegge en enkele andere soorten gedijen ook in de schaduw. Het grootste deel van de siergrassen is winterhard, maar moet worden beschermd tegen grote wintervochtigheid en te veel zon. De hoger groeiende soorten zoals bamboe, riet of zebragras worden in de herfst samengebonden en beschermd met rijshout of loof. De siergrassen zouden eerst in het voorjaar worden teruggesnoeid tot op ca. 15 cm hoogte. De droge stelen kunnen zo in de winter nog als bescherming dienen en zien er ook aantrekkelijk uit. Let op dat bij het het terugsnoeien geen nieuwe uitlopers worden verwijderd. Soms is het voldoende de dode plantendelen af te plukken. Laag groeiende soorten hebben geen radicale snede nodig. Slechts een paar soorten siergrassen kunnen in de herfst worden gensoeid, vooral als het zaaien zou worden vermeden.

Siergrassen in potten: Vele siergrassen kunnen ook in een pot worden geplant. Maar omdat de bakken minder aarde bevatten dan de tuin, is de wortelkluit niet zo goed beschermd. De overwintering is daardoor moeilijker en de siergrassen in potten zouden zo dicht mogelijk bij de huismuren worden bewaard of in matten worden ingewikkeld.

Opmerking: De gekleurde stengels van de verschillende soorten siergras lopen vaak eerst groen uit en verkleuren zich dan vervolgens. Bij sommige soorten met het begin van de lentezon, bij andere soorten ook eerst in de loop van het jaar.

 

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee