Terug

Siergras collectie

Rode Bamboe 'Chinese Wonder'

De bamboe is een ongewoonlijk fascinerende plant, die zich in onze midden-europese tuinen heel prettig voelt ondanks haar exotische oorsprong. De bamboe is een groenblijvende  plant, die haar uiterlijk in de loop van het jaar nauwelijks veranderd. Zij behoort tot de familie van de grassoorten en heeft een breed spectrum aan soorten met verschillende groeihoogtes. Hierdoor is de bamboe uiterst veelzijdig, als attractieve bodembedekker, als haag of in plaats van een boom.

Planten: Graaf een plantgat van ca 50 cm diep. De uitgegraven grond kunt u het beste mengen met een beetje compost. Het gat bijna compleet vullen met deze „mix“ (zo verzorgt u de bamboe direct voor een lange tijd met extra voedingsstoffen).
De wortelkluit dan zo ingraven dat de bovenste rand met de rand van het gat afgesloten wordt. Dan het plantgat licht met de voet aanduwen. Daarna kunt u met de aarde nog een opgehoogde rand vormen, waardoor het gieten eenvoudiger wordt.
Als u de bamboe in een pot plant, er op letten dat deze een doorsnee van minstens 50-80 cm heeft. (vanwege het uitdrogen).

Standplaats en verzorging: Op een zonnige tot halfschaduwrijke warme plaats,  waar de wind niet al te sterk is, kan de bamboe worden geplaatst. Bovendien er op letten dat er geen stuwvocht ontstaat. De bamboe plant heeft veel water nodig en moet daarom regelmatig worden gegoten. Ook in de winter.
De bamboe is winterhard tot -25°C, als deze in de volle grond staat. In een bloempot heeft de plant in de winter een bescherming tegen de vorst nodig. Maar u heeft de plant niet naar binnen te halen. Anders is het met een expliciet niet winterharde bamboe, deze moet in de serre of in huis overwinteren.

Snoeien: De bamboe is ongevoelig wat het snoeien betreft. Juist de bamboe, die in een pot wordt geplant, zou regelmatig moeten worden gesnoeid, opdat deze niet te groot wordt. Dit is een belangrijk deel van de bamboe verzorging. De bamboe hoeft slechts te worden gesnoeid als deze zeer woekert. Voor een gezonde groei is geen snoeibeurt nodig. Maar de plant is mooier als de verdroogde halmen worden weggesneden. Het snoeien van de bamboe is derhalve een kwestie van smaak en niet persé noodzakelijk.

Tuin Tip: De bamboe verspreidt zijn wortels overal in de loop der tijd! Daarom het beste al tijdens het planten een 70 cm diepe wortelbarrière (Bv. bij Baldur-Nederland.nl:  art.nr. 1048: 200x70 cm of  art.nr. 1047: 400x70 cm) aan de kant van het plantgat uitleggen en mee ingraven, zodat de plant niet kan woekeren!

Siergras 'Indian Summer'

Siergrassen – geliefd bij vele tuinhouders:
Siergrassen zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en kleuren en ze bereiken ook heel verschillende groeihoogten. Er zijn bodembedekkende soorten en de grootste exemplaren zijn groter dan 2 meter. Ze gelden als relatief makkelijk te onderhouden en zijn daardoor heel geliefd, ook bij minder ervaren hobbytuinders. Iedereen zal dus de soorten vinden, die hem aanspreken en plezier geven.

Siergrassen komen solitair geplant zeer goed tot hun recht, maar zijn ook in gemengde borders tezamen met andere vaste planten een echte blikvanger. Hoge soorten zijn, bij beplanting dicht op elkaar, uitermate geschikt als beschutting tegen inkijk. De kleinere soorten worden vaak als achtergrond of randbeplanting gebruikt bij een perk met vaste planten en struiken.

Bodem, bewatering en bemesting: Siergrassen in de tuin passen zich goed aan hun standplaats aan. Vooral grassen uit tropische regio‘s hebben een goed doorlaatbare grond nodig. In het begin is een basisbemesting met een organische meststof of humus noodzakelijk en de siergrassen moeten regelmatig worden gegoten. Overigens komen de siergrassen niet goed overweg met stuwvocht, maar in hete zomers is het belangrijk regelmatig te bewateren. In latere jaren is geen meststof meer nodig.

Overwintering en standplaats: De meeste siergrassen houden van een zonnige tot halfschaduwrijke, windvrije standplaats. De Japanse zegge, Reuze zegge en enkele andere soorten gedijen ook in de schaduw. Het grootste deel van de siergrassen is winterhard, maar moet worden beschermd tegen grote wintervochtigheid en te veel zon. De hoger groeiende soorten zoals bamboe, riet of zebragras worden in de herfst samengebonden en beschermd met rijshout of loof. De siergrassen zouden eerst in het voorjaar worden teruggesnoeid tot op ca. 15 cm hoogte. De droge stelen kunnen zo in de winter nog als bescherming dienen en zien er ook aantrekkelijk uit. Let op dat bij het het terugsnoeien geen nieuwe uitlopers worden verwijderd. Soms is het voldoende de dode plantendelen af te plukken. Laag groeiende soorten hebben geen radicale snede nodig. Slechts een paar soorten siergrassen kunnen in de herfst worden gensoeid, vooral als het zaaien zou worden vermeden.

Siergrassen in potten: Vele siergrassen kunnen ook in een pot worden geplant. Maar omdat de bakken minder aarde bevatten dan de tuin, is de wortelkluit niet zo goed beschermd. De overwintering is daardoor moeilijker en de siergrassen in potten zouden zo dicht mogelijk bij de huismuren worden bewaard of in matten worden ingewikkeld.

Opmerkingen: De gekleurde stengels van de verschillende soorten siergras lopen vaak eerst groen uit en verkleuren zich dan vervolgens. Bij sommige soorten met het begin van de lentezon, bij andere soorten ook eerst in de loop van het jaar.

 

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee