Terug

Zypressen Pflege

Cypressen (cupressus) en schijncypressen (chamaecyparis) zijn wat hun standplaats en hun omgeving betreft nogal gemakkelijke boompjes, die heel oud kunnen worden. Cypressen verzorgen is heel eenvoudig.

 

Standplaats

Cypressen houden van een zonnige standplaats maar zijn ook tevreden in de halfschaduw. Ze geven de voorkeur aan een luchtige en humeuze bodem. Belangrijk is een regelmatige verzorging met water, omdat ze bij droogte de naalden verliezen. Omdat deze niet meer terug komen worden de boompjes dan kaal. Dit kan alleen maar verholpen worden door de boompjes sterk te snoeien.

 

Verzorging

Cypressen hebben weinig verzorging nodig. Af en toe moeten de boompjes op ongedierte worden onderzocht, vooral wanneer de naalden verkleuren of eraf vallen. Regelmatig gieten bij droogte, zowel in de zomer als in de winter, beschermt de boompjes tegen het kaal worden en uitdrogen. De cypressen hebben een grote behoefte aan voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk de boompjes meerdere keren per jaar te bemesten. In het voorjaar en in de herfst met hoornspaanders of compost bemesten. Bitterzout voorkomt en herstelt bruinkleuring van cypressen en andere groenblijvende struiken.

 

Snoeien

Cypressen groeien snel en kunnen vrij hoog worden. Daarom is het, vooral als haag geplant, noodzakelijk regelmatig te snoeien. Het beste tijdstip is hiervoor het voorjaar en de herfst. De nog sneller groeiende leyland cypres (cupressocyparis Leylandii) moet 2x per jaar worden gesnoeid. In het voorjaar net voordat het boompje uitloopt en eind augustus/begin september. Snoeien gaat het beste met een electrische heggenschaar van boven naar beneden zodat de takken niet door de schaar worden weggebogen. 

omhoog