Terug

Witte Moerbei ( Morus alba)

Witte moerbeien zijn minder wegens hun vruchten bekend dan wegens hun bladeren, die de zijderupsen als voedsel dienen en daarom tot nu toe b.v. in Indië als ‘voerbomen’ worden aangeplant. De naam ‘witte moerbei’ komt niet alleen door de vruchten, die zich al naargelang van de blootstelling aan zonlicht ook rossig kunnen verkleuren, doch meest wit blijven, maar op de eerste plaats door de witachtige knopjes. De smaak van de vruchten is zo zoet, dat deze gaarne direct van de boom worden genasjt. De bladeren kunnen vele verschillende vormen hebben en variëren aan slechts een boom van een gladde rand tot een diep ingesneden, vingervormige rand.

 

Standplaats en Verzorging

De moerbei is zeer makkelijk te onderhouden. Deze verdraagt droogte, hitte en karige bodems heel goed en komt zelfs met een stedelijk klimaat overweg. Deze prefereert een zonnige tot halfschaduwachtige, warme standplaats en is ongevoelig voor wind.

Moerbeien in bloempotten, die met volle loof bedekt zijn, zouden heel veel en regelmatig worden gegoten, omdat de behoefte op grond van de grote, zachte bladeren hoog is. De watergiften zouden zo worden gedoseerd, dat de aarde tot de potbodem vochtig is. Het kan graag ook een watervoorraad in de onderzetter blijven staan. Herhaalde of extreme droogte leidt tot afvallende vruchten en bladeren. Naar buiten geplante moerbeien in de tuinbodem zouden bij de zomerse droogte een tot twee keer per week flink worden gegoten.

 

Bemesting

Op grond van de krachtige groei is de behoefte aan voedingsstoffen ook zeer hoog. Bemest vanaf maart tot september wekelijks met een complete meststof (vloeibaar, wateroplosbare poeder of in vorm van staafjes) of gebruik in maart en in juni een langwerkende meststof. De moerbeien in de tuin zouden in het voorjaar met compost of een organische langwerkende meststof worden verzorgd en zo nodig in juni nogmaals worden bemest.

 

Snoeien

Het snoeien is niet noodzakelijkerwijs nodig, maar in maart jaarlijks mogelijk om de grootte van de kruinen en haar vertakking te controleren. Met betrekking tot het vruchthout kunt u niets misdoen: moerbeien ontwikkelen zowel aan het jonge als aan het oude hout vruchten.

 

 

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee