Terug

Sanddorn (Hippophae rhamnoides)

Het sierlijke aan deze struik zijn de vruchten die lang aan de takken blijven hangen. De vruchten zijn eivormig, zo groot als erwten en hebben een opvallende oranjerode kleur. De takken zijn een geliefde decoratie voor in de vaas. De duindoornbes is rijk aan vitamine C. Daarnaast bevatten de vruchten nog vitamine. B, E, Beta-carotine, oliën, mineralen en spoorelementen zoals calcium, magnesium en ijzer. De duindoornbes is een tweehuizige plant (mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende planten), waarbij de vrouwelijke plant de vruchten zullen dragen. De bloei begint in maart, voordat het blad komt, maar pas na 3 á 4 jaar na het planten van de struik.

 

Standplaats en Verzorging

De duindoornbes moet vooral op een zonnige plaats staan. De struikt gedijt dan nagenoeg op alle bodemsoorten. De struik houdt van veel licht. Schaduw van andere bomen, is niet bevordelijk. Een goed doorlaatbare bodem, humusrijk of zandgrond is geschikt. Dit kan droog  tot een beetje vochtig zijn, maar ophopend water  doet de plant niet goed. Plant de duindoornbes met een tussenafstand van ca. 1-1,5 m. Bij plaatsgebrek kan de mannelijke plant ook direct naast de vrouwelijke staan. Het uitgebreide wortelnetwerk is geschikt om de bodem te verstevigen. De struiken zijn zeer geschikt om een schutting mee te vormen, die vele vogels tegelijkertijd bescherming bieden. De struiken regelmatig uitdunnen. Zoals alle voorjaarsbloeiers bloeit de duindoornbes op het 1-jarige hout. Sterk terugsnoeien kan daarom leiden tot het wegvallen van de bloei en de oogst.

 

Oogsten

De bessen zijn in september/oktober rijp en kunnen dan makkelijk geplet worden. Voor de oogst hele takken afknippen om vervolgens de bessen met een vork eraf te halen. Kook de vruchten met een gelijke hoeveelheid suiker en dan in een nog heet conserveerglas bewaren. Ook als lekkere duindoornmarmelade te gebruiken (1kg bessen met 100 ml water koken, zeven, 500 g geleisuiker toevoegen, 4 min. koken en glas vullen). Het sap en het vruchtvlees wordt ook wel  bij melkproducten (yoghurt) en thee gebruikt. De bessen zijn ook rauw eetbaar, maar smaken dan niet zo lekker en zijn ook erg zuur. In de cosmetica wordt duindoornbes olie ook veel gebruikt.

omhoog
Trusted Shops Guarantee