Terug

Laurierkers snoeien

Inhoud

 

1. Het ideale tijdstip om de laurierkers te snoeien

De laurierkers is een zeer snoeitolerante boom die het hele jaar door kleine snoeibeurten kan verdragen. Grotere snoeiwerkzaamheden of het jaarlijkse onderhoud en de vormsnoei worden uitgevoerd hetzij tegen het einde van de winter tot eind februari, hetzij na het Sint Jansfeest eind juni. Snoeien moet gebeuren op vorstvrije, droge en bewolkte dagen. Regenachtige dagen zijn ongunstig omdat zij het risico van infectie door schimmelziekten verhogen. Sterk zonlicht kan ook houtschade aan de snijwonden en zonnebrand veroorzaken. Door het snoeien komen de voorheen beschaduwde delen van de bladeren plotseling bloot te liggen, waardoor ze weerloos worden tegen de zon. Zeer sterk groeiende heesters kunnen in september of oktober opnieuw worden gesnoeid. 

 

Opgelet broedseizoen: nu mag de laurierkers in geen geval gesnoeid worden!

Snoeien tijdens het hoofdgroeiseizoen tussen maart en eind juni is niet alleen ongunstig voor de plant, maar is ook verboden om redenen van vogelbescherming. In het voorjaar gebruiken vogels dichte heggen als broedplaatsen voor hun kroost. Om de nestvogels te beschermen, heeft de wetgever voor deze periode een verbod op snoeiwerkzaamheden vastgelegd.

 

2. De beste snoeitechniek voor het snoeien van de laurierkers

De laurierkers is een zeer snoeitolerante plant die sterk kan worden teruggesnoeid. Radicale verjongingssnoei is noodzakelijk bij oudere en zeer dichte exemplaren. Zonder deze snoei, zal de binnenste scheut afsterven. Knip eerst de sterkere twijgen en takken direct aan de basis weg. Voor dikke takken wordt een snoeischaar aanbevolen. Daarna worden de dunnere takken met een snoeischaar in vorm gebracht. Gebruik voor de onderhoudssnoei een handheggenschaar, omdat die, in vergelijking met elektrische snoeiers, een zuivere snede garandeert en rafelige bladeren voorkomt. Recht snoeien gaat het best met een strak touwtje als geleider.

Dode of zieke scheuten moeten onmiddellijk van de plant worden verwijderd. Bij alle snoeiwerkzaamheden moeten handschoenen worden gedragen, want de laurierkers is giftig. 

 

Verjongingssnoei: zo wordt de laurierkers blikdicht 

Om een zo ondoorzichtig mogelijke laurierkershaag te krijgen, is regelmatig onderhoudssnoei noodzakelijk. Oudere exemplaren krijgen een verjongingssnoei door vrij kale takken aan de basis weg te knippen en bladhoudende takken in te korten. De laurierkers wordt gestimuleerd tot nieuwe groei en loopt uit vele knoppen bereidwillig uit. 

 

Vormsnoei: Hoe de laurierkers in vorm te brengen?

 Bij vorm- of onderhoudssnoei worden de eenjarige scheuten met de helft ingekort. Tegelijkertijd worden scheuten die uit vorm groeien, gesnoeid. Als er veel snijresten zijn, mogen die niet op de compost, maar in de GFT bak of naar het dichtstbijzijnde composteerbedrijf worden gebracht.

 

3: De juiste snoei bij ziekte en schade aan laurierkers

De laurierkers wordt beschouwd als een robuuste plant die de meeste milieu-invloeden, alsook ziekten en ongedierte trotseert. Niettemin kunnen kale vorst, droogte, snuitkevers, hagelschotziekte of meeldauw schade aan de plant veroorzaken. Aangetaste of reeds afgestorven plantendelen worden onmiddellijk weggesneden om verdere verspreiding te voorkomen. Snoei tot op het gezonde hout, want laurierkers verdraagt een flinke snoeibeurt. 

 

verdere informatie 

De laurierkers (Prunus laurocerasus) is in veel tuinen te vinden en als groenblijvende haagplant erg populair.  Een van de redenen daarvoor is zijn snelle groei, die goed is voor een jaarlijkse groei tot 40 cm. Bovendien is de laurierkers een aantrekkelijk en ondoorzichtig alternatief voor coniferen en coniferenhagen. De laurierkers kan uitgroeien tot een twee tot drie meter hoge en brede struik. Regelmatig snoeien is noodzakelijk om de groei onder controle te houden.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee