Terug

Hagen

U kunt een haag ideaal gebruikenals erfafscheiding. Hagen zijn  makkelijk aan te leggen en te onderhouden, dat is ook één van de redenen waarom de haag meer en meer gebruikt wordt i.p.v. het oude vertrouwde tuinhek. Als alternatief voor groenblijvende houtachtige hagen, zijn er ook mogelijkheden met bloeiende hagen. In het voorjaar en de zomer met mooie bloemen en een heerlijke geur, in de herfst zijn de bladeren meestal erg mooi van kleur en in de winter zijn deze hagen een perfekte schuilplaats voor vogels en ander kleine dieren. Bijen, hommels en vlinders worden door bloeiende hagen aangetrokken. Bloeiende hagen zijn makkelijk in het onderhoud en hoeven niet elk jaar gesnoeid te worden.

 

Beplanting

Bij een beplanting van hagen wordt geadviseerd een geul van circa 50 cm breed te graven.

Meng de uitgegraven grond met compost of potgrond

Verdeel de struiken gelijkmatig in de geul. Bepalend voor de afstand tussen de planten is de grootte en de vertakking van de plant. Als richtlijn geldt 1 tot 2 stuks per meter, bij cipressen en bamboe 2 tot 3 stuks per meter en bij de laurierkers 3 tot 5 stuks per meter. Om een holle ruimte onder de wortels te voorkomen, de planten stevig schudden en de opgevulde aarde goed aanstampen. Gietrand aanleggen en de planten voldoende water geven. Het wortelgedeelte met boomschors afdekken om uitdroging te voor komen. De eerste weken na het planten veel water geven (10 – 20 liter per m²). Ook in de winter op vorstsvrije dagen water geven.

 

Snoeien

Haagplanten behouden hun vorm, wanneer u de planten regelmatig snoeit (in de herfst of in maart/april). Jonge groenblijvende haagplanten moet u de eerste twee jaren meerdere keren snoeien, zodat de haag mooi dicht wordt. Daarna hangt het van de groei van de plant af hoe vaak u moet snoeien. Zijn de nieuwe scheuten 12 – 15 cm lang, dan kunt u de scheuten inkorten tot ongeveer 5 centimeter. Zo groeit de haag mooi dicht tot hij de gewenste hoogte heeft bereikt.

Wanneer u de haag in de vorm van het onderste gedeelte van een kegel knipt, krijgen alle bladeren voldoende licht. Wanneer u de haag in een vierkante vorm knipt loopt u het risico dat er na einige tijd kale plekken ontstaan.

De vrijgroeiende haag is erg populair bij tuinliefhebbers, want deze haag moet pas geknipt worden als het nodig is.(bijvoorbeeld bij te lange takken of kale plekken)

omhoog
Trusted Shops Guarantee