Terug

Photinia of glansmispel op stam: verzorging, combineren

Wil je met beplanting wat meer hoogte in je tuin creëren? Een glansmispel op stam is een plant die hier zeker voor kan zorgen! Hiernaast brengt de plant vanwege zijn rood met groen blad, kleur in de tuin. Zelfs in de winter, want de glansmispel is wintergroen.

De bloei van de glansmispel is in het voorjaar. Er komen witte bloemen die erg geliefd zijn bij vlinders, hommels en bijen. De plant levert dus een goede bijdragen aan de biodiversiteit in een tuin.

 

Inhoudsopgave          

 

Standplaats

De glansmispel staat graag op een plek in de zon of halfschaduw. Het liefst op goede tuingrond dat niet te nat is.

Bemesten

De glansmispel dient jaarlijks bemest te worden. Dit kan met een organische meststof. Een organische meststof is 100% natuurlijk en heeft een langdurige werking. De organische meststof is ook te gebruiken voor vele andere planten in je tuin.

Door de glansmispel te bemesten zal de plant sterker worden en beter groeien.

Snoeien

Het snoeien van een glansmispel op stam dient 1 á 2 keer per jaar te gebeuren. De jonge scheuten die de glansmispel maakt, zijn rood van kleur en biedt vaak veel sierwaarde voor een tuin. Wil je de rode bladeren de hele zomer behouden, snoei de glansmispel dan in het najaar.

Wil je dat de glansmispel het gehele jaar zijn ronde vorm blijft behouden dan is vaker snoeien noodzakelijk. Dit kan door de glansmispel rond te knippen met een (hand)heggenschaar.

Houd je liever van een glansmispel met een grillige vorm dan kun je de glansmispel uitdunnen met een snoeischaar. Je knipt dan de langste scheuten weg. Dit kun je meerdere keren per jaar herhalen. Het voordeel van het uitdunnen is dat je geen lelijke snoeiwonden krijgt op het blad. Zou je de glansmispel snoeien met een handheggenschaar dan zie je na de snoei lelijke snoeiranden.

Knip je een glansmispel meerdere keren per jaar dan zal de plant voller worden. Het snoeien zorgt er voor dat er nieuwe scheuten worden gevormd.

Zwarte vlekken op het blad

Een glansmispel krijgt regelmatig zwarte vlekken op het blad. Dit is een schimmelziekte waar de glansmispel voor gevoelig is. Heb je een glansmispel met deze vlekken dan hoef je niet te vrezen dat de plant dood gaat. Veel mensen vallen de zwarte vlekken niet eens op.

Wil je van deze zwarte vlekken afkomen dan kun je de aangetaste bladeren wegplukken en in de container doen. Zorg er voor dat je ook het blad opruimt dat op de grond is gevallen. De schimmel kan zich hierdoor minder snel verspreiden.

Verder kun je de plant misschien verplanten naar een plek waar deze meer zon krijgt. Dit draagt bij aan een gezondere plant.

Combineren

De glansmispel valt goed te combineren met allerlei planten. Onderstaand worden een aantal planten toegelicht waarmee de glansmispel prima te combineren is.

Lavandula – lavendel

De glansmispel valt prima te combineren met blauwbloeiende lavendel. De blauwe kleur staat mooi bij het groenrode blad van de glansmispel.

Lavendel wordt ongeveer 60 centimeter hoog, waardoor een glansmispel op stam boven de lavendel uitsteekt. Net als de glansmispel staat lavendel graag op een zonnige plek.

Heuchera – purperklokje

Wie van een rood/roze border houdt kan onder de glansmispel op stam, Heuchera aanplanten. Heuchera is een plantje dat ongeveer 60 centimeter hoog wordt en vanwege zijn rode blad een grote sierwaarde heeft in een tuin. De plant heeft ook rood blad in de winter.

Skimmia

Ben je op zoek naar een lage heester voor onder de glansmispel op stam? Een Skimmia is dan een goede optie. De plant wordt ongeveer 80 tot 100 centimeter hoog en bloeit in het voorjaar lichtroze.  In de winter heeft de plant sierwaarde door de roze/rode bloemknoppen.

Het liefst staat de Skimmia in de halfschaduw. Het voordeel van een Skimmia is dat de plant weinig onderhoud nodig heeft. Snoeien is niet noodzakelijk.

Soorten glansmispels op stam

Er zijn meedere soorten glansmispels op stam verkrijgbaar. De onderstaande soorten worden het meest aangeplant.

Photinia fraseri ‘Red Robin’

Deze heester heeft roodgroene bladeren en is de soort die het meest wordt aangeplant.

Photinia fraseri ‘Little Red Robin’

De Photinia fraseri ‘Little Red Robin’ lijkt erg veel op de Photinia fraseri ‘Red Robin’. Het grootste verschil is dat de ‘Little Red Robin’ kleiner blad heeft.

Photinia fraseri ‘Pink Marble’

De Photinia fraseri ‘Pink Mable’ lijkt qua bladgrootte veel op de Photinia fraseri ‘Red Robin’. Het verschil is dat de ‘Pink Marble’ bont blad heeft. Dit geeft plant extra sierwaarde.

Aanplanten

Een glansmispel op stam kan worden aangeplant in de volle grond of in een grote bloembak

Bloembak

Heb jij een bloembak en ben je op zoek naar een hogere plant? Een glansmispel is dan een geschikte plant. Bij het aanplanten van een glansmispel op stam is het belangrijk dat de bloembak groot genoeg is.

Verder dien je de glansmispel regelmatig water te geven wanneer hij in een bloembak staat. Rondom de stam is het mogelijk om bodembedekkers of een-jarige planten aan te planten.

Volle grond

De glansmispel doet het erg goed in de volle grond. Bij het aanplanten dien je rekening te houden het plantgat groter is dan de pot. De plant heeft dan meer ruimte om te wortelen, waardoor de plant beter gaat groeien.

Heeft de glansmispel een hogere stam dan is het verstandig om 1 of 2 boompalen naast de stam te zetten voor extra stevigheid. De glansmispel zal hierdoor minder snel scheef waaien bij (harde) wind. Na een aantal jaren kunnen de boompalen verwijderd worden.

Passend daarbij...

omhoog