Terug

Geursering (Syringa vulgaris hybride)

De zomergroene, rechtopstaande heester wordt ca. 4-6 meter hoog. De grote typische bloementrossen verschijnen vanaf eind mei – begin juni en verspreiden de karakteristieke seringgeur. Ze baseren allemaal op teelten met de Syringa vulgaris, de edele sering, die oorspronkelijk uit zuidoost Europa afkomstig is.

 

Standplaats

Geurseringen prefereren een zonnige standplaats om haar volle pracht te ontwikkelen. Bovendien is ietwat beschutting tegen de wind aan te bevelen.

Ze houden van matig droge doorlaatbare bodems en verdragen zelfs tijdelijke droogte in het voorjaar, maar geen langdurig natte bodems.

In het algemeen zijn seringen probleemloze planten met een grote vorstbestendigheid.

 

Planten

Bij het planten een gat graven dat minstens dubbel zo groot is als de potkluit. De aarde onder in het plantgat losmaken en met compost of tuinaarde mengen. Neem hiervoor geen puur turf.

Plant de sering zo diep zoals het vooraf in de pot stond. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, duw de aarde goed aan en giet de plant zodat de aarde kan zakken.

 

Snoeien

Het is niet noodzakelijk de sering jaarlijks te snoeien, maar de uitgebloeide bloemen kunnen ca. een week na het uitbloeien worden verwijderd. Dit is belangrijk opdat zich de sering op de ontwikkeling van nieuwe bloemknoppen in plaats van zaden kan toeleggen.

Indien u de sering wilt verjongen zodat u de bloemen beter kunt bereiken, kunt u dit om de drie jaar doen. Hiervoor kunnen de oudste eenderde van alle takken die dikker zijn als ca. 4 cm, op ca. 30-40 cm worden teruggesnoeid.

Om ook in het volgende jaar van de bloemen te kunnen genieten, die in de zomer reeds voor het volgende jaar worden aangelegd, is het raadzaam direct na de bloeiperiode te snoeien.

Een oude seringstruik verdraagt zelf een radicale snoeibeurt, dit kan het beste aan het eind van de winter worden gedaan. De plant gaat dan echter in dat jaar niet bloeien.

 

Bemesting

Om de bloei van uw sering te stimuleren, kunt u het beste een meststof met fosfor gebruiken. De meststof moet in het vroege voorjaar worden uitgebracht om de bladeren die in dit jaar opkomen en de bloei voor het daarop volgende jaar te begunstigen.

 

Passend daarbij...

omhoog