Terug

Geursering (Syringa vulgaris Hybriden) verzorgen

De bladverliezende, rechtop groeiende struiken worden ongeveer 4-6 meter hoog. De grote, typische bloemtrossen verschijnen eind mei - begin juni en verspreiden de karakteristieke seringgeur. Ze zijn allemaal gebaseerd op cultivars van Syringa vulgaris, de edele sering, die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuidoost-Europa. 

 

Standplaats

Geurende seringen geven de voorkeur aan een zonnige plek om hun volle pracht te ontwikkelen. Een beetje bescherming tegen de wind is ook een voordeel. Ze houden van matig droge tot frisse grond en verdragen zelfs af en toe droogte in de lente, maar geen ondoorlatende en permanent natte grond. Over het algemeen zijn seringen weinig veeleisende planten met een grote vorstbestendigheid. 

 

Planten

Bij het planten moet u een gat graven dat minstens twee keer zo groot is als de potkluit. De grond op de bodem van het plantgat moet worden losgemaakt en gemengd met compost of tuinaarde; gebruik hiervoor geen pure turf. Plant de sering net zo diep als hij eerder in de pot zat. Vul het plantgat met de uitgegraven grond, duw de grond goed aan en geef de plant water zodat de grond zich zet. 

 

Snoeien

Het is niet nodig om de sering jaarlijks te snoeien, alleen de uitgebloeide bloemtrossen moeten ongeveer een week na de bloei verwijderd worden. Dit is belangrijk zodat de sering zich "concentreert" op het produceren van nieuwe bloemknoppen in plaats van zaden.

Als u de sering wilt verjongen zodat u beter bij de bloemen kunt, kunt u dit om de drie jaar doen. Hiervoor moet u het oudste derde deel van alle takken die dikker zijn dan ongeveer 4 cm terugsnoeien tot ongeveer 30-40 cm. Om te voorkomen dat u de bloemen kwijtraakt die in de zomer al klaarliggen voor het volgende jaar, moet u echter alleen direct na de bloei snoeien.

Een oude seringenstruik verdraagt zelfs een radicale snoei, maar dit moet dan aan het einde van de winter gebeuren en u moet accepteren dat de plant het volgende jaar niet zal bloeien.

Een oude seringstruik kan tegen radicaal snoeien, dit moet dan plaatsvinden aan het einde van de winter en men moet accepteren dat de plant het volgend jaar niet zal bloeien

.

Bemesten

Om de bloei van uw sering te stimuleren, kunt u het beste een meststof met fosfor gebruiken. De meststof moet in het vroege voorjaar worden toegediend om de bladeren die dit jaar worden gevormd en de bloei voor het daarop volgende jaar te begunstigen.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee