Terug

Eukalyptus (Eucalyptus citriodora, Eucalyptus gunnii)

Bij eucalyptus denkt men vrijwel direct aan snoepjes die goed zijn voor de keel en bijna nooit aan de plant die deze geur/smaak levert. Het gaat hier om een erg imposante, groenblijvende boom, die een aanzienlijke hoogte kan bereiken en tot de mirtefamilie behoort. De Eucalyptus komt vooral in tropische en subtropische gebieden voor. In zuid Europa is de eucalyptus een geliefde en ook veel voorkomende sierboom. Enkele soorten zoals bijvoorbeeld de Eucalyptus gunnii zijn zelfs onder bepaalde voorwaarden vorstresistent. Die bloei ziet er heel speciaal uit, de bloemen barsten open en zien er dan uit als het vruchtpluis van de paardebloem. De kleur verschilt per soort van wit  tot rood en paars.

 

Standplaats

Eucalyptusboompjes houden van een plek in de volle zon, maar tolereren ook een halfschaduw plek. De meeste soorten prefereren een warme plek, daar groeien ze het snelst. Elke soort verdraagt kortstondige, lichte vorst, Eucalyptus gunni „Azura“ is het meest vorstbestendig en overleeft zelfs zo’n -20° C; maar alleen wanneer hij in de tuin is geplant en niet in een kuip of pot staat (het bevriezen van de kluit moet voorkomen worden!) Overwinteren het beste bij ca. 5° C op een lichte plek.

 

Water

Eucalyptus heeft niet erg veel water nodig  doordat hij via de bladeren niet veel vocht verliest. De bodem moet goed lucht- en waterdoorlatend zijn, maar mag zeker niet te nat zijn. De plant is zeer gevoelig voor “natte voeten“. In de winter is het aan te raden om de grond bijna droog te houden.

 

Bemesting

Eens per 14 dagen universele meststof gebruiken.

Passend daarbij...

Eucalyptus boompje
Eucalyptus boompje1 stammetje
€ 21,50
omhoog