Terug

Clematis (Clematis)

De Klimkunstenaar Clematis – is in de loop der jaren steeds populairder geworden. Niet zo verwonderlijk omdat de Clematis pronkt met haar geweldige bloemenpracht. Door veel liefhebbers wordt ze daarom ook wel „de koningin onder de klimplanten“ genoemd.

 

Standplaats/ verzorging

Op een zonnige tot halfschaduwachtige standplaats voelt de Clematis zich het prettigst. Het wortelbereik van de Clematis met kruipende planten of met schors afdekken zodat uitdroging van de wortels wordt voorkomen. De Clematis wordt in tegenstelling tot andere klimplanten een beetje dieper ingeplant.

 

Snoei

Alle grootbloemige, twee keer bloeiende soorten en hybriden (bv. The President, Madame Le Coultre, Crystal FountainTM , Josephine TM) snoeit men in februari/maart – net voordat ze uitdrijven – (scheuten ca. 20 cm inkorten). De éénmaal bloeiende soorten  (Etoile de Malicorne, Florida Sieboldii) worden tot op  20-50 cm boven de grond gesnoeid.

 

Water

De Clematis is zeer dorstig en moet daarom regelmatig worden gegoten. Dit is vooral in het voorjaar en in de zomer belangrijk.

 

Bemesting

De Clematis is een sterke groeier en bloeit lang aanhoudend. Daarom is een sterke bemesting noodzakelijk. Bemesten het liefst in het voorjaar met een organische of mineraalhoudende meststof.

 

Aarde

De grondmoet  humeus, luchtig en doorlatend zijn, omdat de Clematis geen stuwvocht verdraagt.

 

Tip

Clematis en Klimrozen zijn ideale partners, zij vullen elkaar aan en ondersteunen elkaar in de bloeiperiode. Bij deze combinatie is het aan te bevelen dat de klimroos al een voorsprong in de groei heeft van 2 tot 3 jaren. Ook samen in een pot vullen de klimroos en de Clematis zich goed aan. Het is ook mogelijk verschillende Clematis bij elkaar te zetten, zo ontstaat een bont zomerspectakel en betovert menig tuinhoekje. Fruitbomen die uitgedragen zijn, naaldbomen of andere altijd groene planten kunnen met Clematis worden „gegarneerd“ Opeens krijgt de appelboom in de zomer blauwe bloemen en de den glanst met rose stippen.   

omhoog
Trusted Shops Guarantee