Terug

Bamboe planten, onderhouden en snoeien

In veel tuinen zijn ze geliefd en te vinden – de bamboe. Bamboe is een verzamelbegrip  voor struik- en boomachtige  zoete grassen  (Poaceae). De meerjarige en houtachtige soorten komen vooral uit de tropen en subtropen van Oost-Azië. Bamboesoorten vormen groenblijvende spruiten met de typische bamboebuizen.

Ondanks hun vaak exotische afkomst zijn er enkele bamboesoorten die hun oorsprong hebben in gematigde klimaten en de winter in Midden-Europa ongedeerd doorkomen. De charme van de bamboe is dat ze tijdens de seizoenen nauwelijks van uiterlijk veranderen. Het bereik van de groeihoogtes varieert van enkele centimeters tot enkele meters. Het blad is overwegend groen, maar ook geel of met een wit patroon. In tuinen zijn de houtachtige soorten veelzijdig te gebruiken. Kleine bamboesoorten kunnen als onderbeplanting bij sierheesters worden geplant of als betrouwbare bodembedekker dienen. Halfhoge bamboesoorten zijn geschikt als aansprekende solitairbeplanting, groenblijvende heggen, als zichtbescherming of  ook in een kuip op het terras en balkon. Aziatische tuinen met stenen en beekjes geven een gevoel van het Verre oosten.

In de tuinkwekerij geldt een bamboe als een bescheiden en gemakkelijke plant.  De grassoorten voelen zich al prettig als ze een  passende standplaats hebben. Talrijke bamboesoorten vormen sterke uitlopers (bv. Phyllostachys) en nehmen nogal veel plaats in beslag. Om deze reden zijn wortelbarrières steeds een goede keus. Alleen bij de bamboesoorten die geen uitlopers vormen (bv. Fargesia) is dat niet noodzakelijk. Als men agressief groeiende soorten hun vrije loop laat, wordt het bedwingen daarvan een moeizame aangelegenheid. Het is raadzaam de juiste plantstrategie te kiezen om later lang plezier van de groeikrachtige bamboeplanten te hebben.

 

Inhoud

  • Bamboe planten
  • Bamboe onderhouden
  • Bamboe gebruik

 

Hoe wordt de bamboe geplant?

Bamboeplanten die geschikt zijn voor de tuin, zijn goed winterhard en kunnen derhalve in de volle grond worden geplant. Tijdens koude winters kunnen ze wel lijden door de koude uitdrogende wind en vorst aan de grond. Daarom is het raadzaam deze op een beschutte plaats te zetten. De bamboe in een pot kan het hele jaar door worden geplant, behalve in de winter. Gevoelige soorten kunnen het beste in het voorjaar tussen eind maart en half juni worden geplant. De planten krijgen zo voldoende tijd om voor de vorst nieuwe scheuten en wortels te vormen zonder dat ze in de groeiperiode worden onderbroken. Goed doorgewortelde planten overleven de winter duidelijk eenvoudiger. Als echter in de herfst een gevoelige bamboesoort wordt aangeschaft,  kan deze het beste in een koude kas of in een broeibak overwinteren.

 

Welke standplaats is geschikt voor de bamboe?

De standplaats kan zowel in de zon als ook in de halfschaduw zijn. Beschutting tegen de wind is echter belangrijk. Hoewel de bamboe nogal tolerant is wat de bodem betreft, is het verbeteren van de bodem bij een zandige of leemhoudende bodem noodzakelijk. Bij een zandige bodem loopt het water zo snel weg, dat de groenblijvende plant kan uitdrogen, vooral bij droogteperiodes in de zomer of bij vorst aan de grond in de winter. Rijpe compost wordt met de zandige bodem gemengd. Aanvullend kan nog bentoniet (gesteentemeel ter vebetering van een lichte bodem) worden ingewerkt. Zware leemhoudende bodems moeten met grof zand of fijne kiezelsteentjes worden verbeterd zodat ze waterdoorlatend worden. Als het plantgat iets dieper wordt uitgegraven kan op de bodem een laag kiezelstenen worden aangebracht. Dat verhindert ophopend  vocht bij de wortels.

Het plantgat wordt dubbel zo groot, als de maat van de container waarin de plant zit, uitgegraven. Een normale bodem wordt onderin het plantgat met een spitvork losgemaakt. Daarop wordt een laag met vruchtbare compost, verotte paardenmest of humus aangebracht. De uitgegraven aarde wordt bovendien gemengd met compost of hoornspaanders en gebruikt nadat de bamboe in het gat is geplant. Herkenbaar onkruid  (bv. zevenblad, tarwegras of akkerwinde) moet worden verwijderd. Als er wortelresten in de bodem blijven, kunnen deze later maar moeizaam worden verwijderd. Vooral de akkerwind kan door zijn klimmende groei een onverwachte plaag worden.

Bij woekerendesoorten is het raadzaam een wortelbarrière te gebruiken. Een mogelijkheid biedt een speciaal materiaal waarmee het plantgat wordt bekleed. Deze verhindert de zijdelingse  uitbreiding. Een alternatief zijn grote kuipen, bv. een kuip waarin beton wordt gemengd met een volume van minstens 50, beter 100 liter. In de bodem worden een paar gaten geboord zodat het water kan weglopen. Een groot volume is noodzakelijk, omdat dan de wortels voldoende ruimte hebben en de hoogte voldoende is. Bij te lage kuipen gebruiken de agressieve wortels de openingen om uit te breken. Hoe hoger de kuip is, hoe kleiner is de kans dat de wortels „uitbreken“. Geheel vermijden laat zich dit echter niet. Als de kuip in de bodem wordt gezet Is het daarom noodzakelijk dat deze niet geheel in de aarde verdwijnt, maar dat de rand erboven uit steekt, zodat de wortels daar niet kunnen uitbreken.

De bamboe mag niet dieper in de aarde worden geplant, als deze daarvoor in de container stond. Het plantgat wordt met de verrijkte aarde opgevuld en steeds opnieuw aangedrukt. De plant wordt daarbij een beetje opgetild en de aarde extra aangeduwd,  zodat deze zich overal kan uitbreiden. Het aanduwen  met de voet is niet gunstig omdat de wortelknoppen kunnen beschadigen.

 

Hoe wordt de bamboe verzorgd?

Zodra de bamboe is aangegroeid en zich op zijn gemak voelt, hoeft deze niet omvangrijk te worden verzorgd. Slechts bij droogte, zowel in de zomer als ook in de winter, heeft de bamboe regelmatig water nodig. Een gelijkmatige vochtigheid van de bodem garandeert groene bladeren zonder bruine uitgedroogde plekken. De wit of geel getekende bladeren van deze bamboesoort lijden sterker onder de droogte.

Afhankelijk van de bodem kan bemesten in het voorjaar noodzakelijk zijn. Hoornspaanders of vruchtbare compost worden tussen de halmen aan de planten basis gestrooid. Bamboesoorten met dunne halmen worden gesteund. Hiervoor zijn 2, aan de zijkant ingeslagen, palen, die bv. met een kokosdraad  zijn verbonden en de bamboe ook bij sterke wind beschermen, voldoende. Ongedierte treft men nauwelijks aan bij de bamboe. Af en toe vreten slakken de jonge uitlopers in het voorjaar aan.

 

Is de bamboe winterhard?

Een belangrijk thema bij de verzorging van de bamboe is de winterbescherming.  Dankzij de vaak milde winters hoeft men in de tuin niet bang te zijn voor grote beschadigingen. Bij vorst aan de grond kan zo nodig een vlies ter bescherming worden gebruikt. Stro of boomschorssnippers op de grond kunnen extra beschutting voor de wortels, die dicht aan de oppervlakte liggen, bieden. Een droge bodem moet voor de winter voldoende worden gegoten. Dat geldt niet alleen voor de bamboe in de volle grond, maar vooral voor de bamboe in de kuip. Deze kunnen door kokos- of stromatten tegen bevriezing worden beschut. Ze kunnen het beste op een, tegen de wind beschutte plek, dicht bij het huis staan. Gevoelige soorten kunnen echter het beste in een koude kas of serre overwinteren.

 

Hoe wordt de bamboe gesnoeid?

Een bamboe verdraagt het snoeien goed. Takken die terug gesnoeid zijn lopen opnieuw uit. Planten die te groot zijn geworden, vooral als ze in een kuip staan,  worden aan de plek aangepast en getopt. Afgestorven plantmateriaal wordt na de winter – in het voorjaar – weggesnoeid en verwijderd. Het hele jaar door kunnen omgevallen of geknakte halmen worden ingekort.

 

Hoe verwijdert men de bamboe?

Het verwijderen van bamboe is een opgave die niet werkelijk gewenst wordt.  Een chemisch middel werkt slechts gedeeltelijk en zelden bij matig grote en grote bamboesoorten. Als de bamboe volledig moet verdwijnen, wordt deze zo dicht mogelijk aan de grond afgeknipt. Vervolgens worden de wortels met een rooischop stuk voor stuk doorgestoken en nauwkeurig eruit gehaald. De wortelstukken worden niet bij de compost maar in de bioton vernietigd. Bij de compost zouden de wortels in korte tijd weer met nieuwe uitlopers terugkeren. Als in de daaropvolgende weken in de losse aarde opnieuw uitlopers ontstaan, worden deze met de spade uitgegraven en weer verwijderd.

 

Hoe wordt de bamboe vermeerderd?

Een bamboe vermeerderen is heel eenvoudig. Grotere exemplaren worden in het voorjaar gedeeld en op een nieuwe standplaats geplant. Elke tak met knoppen zal opnieuw uitlopen.

 

Hoe kan de bamboe worden gebruikt?

In de tuin wordt de bamboe gewaardeerd vanwege het groenblijvende blad en zijn vele gebruiksmogelijkheden. Solitair geplant werkt de bamboe indrukwekkend. In een rij geplant is het een uitstekende zichtbescherming. In een kuip zijn de lage of half hoge soorten een mooie sierraad. Lage bamboesoorten kunnen als bodembedekker worden gebruikt, vaak tussen heesters of andere struiken.

 

Is de bamboe giftig?

De bamboe behoort tot de zoete grassen en bevat geen giftige inhoudsstoffen. Zodoende vormen ze geen gevaar.

omhoog