Terug

Bamboe correct planten, snoeien en onderhouden

Inhoud

Hoe wordt Bamboe correct geplant?

Haal de planten uit de transportverpakking en giet ze als dit nodig is (als de grond droog lijkt). Voor het planten moet de zwarte kunststof pot om de plant verwijderd worden. Bamboesoorten die geschikt zijn voor de tuin zijn goed vorstbestendig en kunnen in de volle grond worden geplant. Ze kunnen echter wel lijden door uitdrogende en ijzige wind. Daarom wordt aan een beschutte standplaats de voorkeur gegeven. Bamboe in een container kan het hele jaar door geplant worden, behalve in de winter. Gevoeligere soorten kunnen het beste tussen eind maart en half juni geplant worden. Zo krijgen de planten voldoende tijd om tot de vorst nieuwe halmen, wortelstokken en wortels te vormen zonder dat de groei wordt onderbroken. Gevestigde planten kunnen duidelijk beter tegen de winter. Een gevoelige bamboesoort die in de herfst aangeschaft wordt kan het beste beschut in een koude kas of in een broeibak overwinteren. Meer informatie over het thema bamboe planten

Welke standplaats is geschikt voor bamboe?

De standplaats kan zowel in de zon als in de halfschaduw liggen. Belangrijk is een tegen de wind beschutte standplaats. Hoewel bamboe nogal tolerant is wat de bodem betreft, is een verbetering van een zand- of kleibodem noodzakelijk. In een zandbodem loopt het water zo snel weg dat de groenblijvende plant uit kan drogen, vooral tijdens de hitte in de zomerperiode of bij ijzige vorst in de winter. Verteerde compost wordt met een zandbodem gemengd eventueel aangevuld met bentoniet (kleimineraal ter verbetering van een zandgrond). Een zware kleibodem kan met grof zand of fijn grind luchtiger gemaakt worden en krijgt daarmee een betere structuur. Als het plantgat iets dieper wordt gegraven, kan bij de bodem een grindlaag worden aangebracht. Daarmee wordt opgehoopt vocht bij de wortels vermeden.

Het plantgat wordt aan alle kanten dubbel zo groot als de container van de plant uitgegraven. In een normale bodem wordt met een hark het plantgat onderin losgemaakt. Daarop wordt een laag vruchtbare compost, verrotte paardenmest of humus aangebracht. De uitgegraven grond wordt ook met compost of hoornspaanders gemengd. Hiermee wordt het gat gevuld nadat de bamboe in het gat is geplaatst. Herkenbaar onkruid (bv. zevenblad, tarwegras of akkerwind) moet verwijderd worden. Als er wortelresten in de bodem blijven, kunnen deze later nog maar moeilijk verwijderd worden. Vooral de akkerwind kan door zijn klimmende groei een onverwachte plaag worden.

Bij krachtig groeiende rassen of soorten is een wortelbarrière aan te raden. Goede mogelijkheden biedt speciaal weefsel, waarmee het plantgat bekleed wordt. Dit verhindert de zijdelingse uitbreiding. Alternatief zijn er grote kuipen, bv. grote speciekuipen met een volume van minstens 50 beter 100 liter. Op de bodem van de kuip worden meerdere grote gaten geboord, zodat het water kan weglopen. Een grotere kuip is noodzakelijk zodat de plant voldoende wortelruimte heeft en de kuip ook een goede hoogte heeft. Bij te lage kuipen kan het gebeuren dat agressieve wortelstukken de openingen gebruiken om „uit te breken“ Hoe hoger de kuip is, hoe kleiner de kans is dat de wortels „uitbreken“. Geheel vermijden laat zich dit echter niet. Als de kuip in de bodem wordt gezet Is het daarom noodzakelijk dat deze niet geheel in de aarde verdwijnt, maar dat de rand erboven uitsteekt, zodat de wortels daar niet kunnen uitbreken.

Bamboe mag niet dieper in de aarde worden geplant, dan dat deze daarvoor in de container stond. Het plantgat wordt met de verrijkte aarde opgevuld en steeds opnieuw aangedrukt. De plant wordt daarbij een beetje opgetild en de aarde extra aangeduwd, zodat deze zich overal kan uitbreiden. Het aanduwen met de voet is niet gunstig omdat de wortelknoppen kunnen beschadigen. 

Hoe wordt bamboe correct onderhouden?

Zodra bamboe is aangegroeid en zich op zijn gemak voelt, hoeft deze niet omvangrijk te worden verzorgd. Slechts bij droogte, zowel in de zomer als ook in de winter, heeft bamboe regelmatig water nodig. Een gelijkmatige vochtigheid van de bodem garandeert groene bladeren zonder bruine uitgedroogde plekken. De wit of geel getekende bladeren van deze bamboesoort lijden sterker onder de droogte.

Afhankelijk van de bodem kan bemesten in het voorjaar noodzakelijk zijn. Hoornspaanders of vruchtbare compost worden tussen de halmen aan de basis van de planten gestrooid. Bamboesoorten met dunne halmen worden gesteund. Hiervoor zijn 2, aan de zijkant ingeslagen, palen, die bv. met een kokosdraad zijn verbonden en bamboe ook bij stevige wind beschermen, voldoende. Ongedierte treft men nauwelijks aan bij bamboe. Af en toe vreten slakken de jonge uitlopers in het voorjaar aan.

Is bamboe winterhard?

Een belangrijk thema bij de verzorging van bamboe is de winterbescherming. Dankzij de vaak milde winters hoeft men in de tuin niet bang te zijn voor grote beschadigingen. Bij vorst aan de grond kan zo nodig een vlies ter bescherming worden gebruikt. Stro of boomschorssnippers op de grond kunnen extra beschutting voor de wortels, die dicht aan de oppervlakte liggen, bieden. Een droge bodem moet voor de winter voldoende worden gegoten. Dat geldt niet alleen voor bamboe in de volle grond, maar vooral voor bamboe in de kuip. Deze kunnen door kokos- of stromatten tegen bevriezing worden beschut. Ze kunnen het beste op een, tegen de wind beschutte plek, dicht bij het huis staan. Gevoelige soorten kunnen echter het beste in een koude kas of serre overwinteren. Meer over het thema bamboe verwijderen.

Hoe wordt bamboe correct gesnoeid?

Een bamboe verdraagt het snoeien goed. Takken die teruggesnoeid zijn lopen opnieuw uit. Planten die te groot zijn geworden, vooral als ze in een kuip staan, worden aan de plek aangepast en getopt. Afgestorven plantmateriaal wordt na de winter – in het voorjaar – weggesnoeid en verwijderd. Het hele jaar door kunnen omgevallen of geknakte halmen worden ingekort. Meer over het thema bamboe snoeien

Hoe verwijdert men bamboe?

Het verwijderen van bamboe is een opgave die niet werkelijk gewenst wordt.  Een chemisch middel in de vorm van een totaalherbicide werkt slechts gedeeltelijk en zelden bij matig grote en grote bamboesoorten. Als bamboe volledig moet verdwijnen, wordt deze zo dicht mogelijk aan de grond afgeknipt. Vervolgens worden de wortels met een rooischop stuk voor stuk doorgestoken en er nauwkeurig uit gehaald. De wortelstukken komen niet bij de compost maar worden in de groenbak vernietigd. Bij de compost zouden de wortels in korte tijd weer met nieuwe uitlopers terugkeren. Als in de daaropvolgende weken in de losse aarde opnieuw uitlopers ontstaan, worden deze met de spade uitgegraven en weer verwijderd.

Hoe wordt bamboe vermeerderd?

Een bamboe vermeerderen is heel eenvoudig. Grotere exemplaren worden in het voorjaar gedeeld en op een nieuwe standplaats geplant. Elke tak met knoppen zal opnieuw uitlopen. Meer over het thema bamboe vermeerderen.

Hoe wordt bamboe gebruikt?

In de tuin wordt bamboe gewaardeerd vanwege het groenblijvende blad en zijn vele gebruiksmogelijkheden. Solitair geplant werkt bamboe indrukwekkend. In een rij geplant zijn de groenblijvende halmen het hele jaar door een uitstekende zichtbescherming. In een kuip zijn de lage of halfhoge soorten een mooi sieraad Lage bamboesoorten kunnen als bodembedekker worden gebruikt, vaak tussen heesters of andere struiken.

Is bamboe giftig?

Bamboe behoort tot de zoete grassen en bevat geen giftige inhoudsstoffen. Zodoende vormen ze geen gevaar.  

Verdere informatie

In veel tuinen zijn ze geliefd en te vinden – bamboe. Bamboe is een verzamelbegrip voor struik- en boomachtige zoete grassen (Poaceae). De meerjarige en houtachtige soorten komen vooral uit de tropen en subtropen van Oost-Azië. Bamboesoorten vormen groenblijvende halmen met de typische bamboebuizen.

Ondanks hun vaak exotische afkomst zijn er enkele bamboesoorten die hun oorsprong hebben in gematigde klimaten en de winter in Midden-Europa ongedeerd doorkomen. De charme van bamboe is dat ze tijdens de seizoenen nauwelijks van uiterlijk veranderen. Het bereik van de groeihoogtes varieert van enkele centimeters tot meerdere meters. Het blad is overwegend groen, maar ook geel of met een wit patroon. In tuinen zijn de houtachtige soorten veelzijdig te gebruiken. Kleine bamboesoorten kunnen als onderbeplanting bij sierheesters worden geplant of als betrouwbare bodembedekker dienen. Halfhoge bamboesoorten zijn geschikt als interessante solitairbeplanting, groenblijvende heggen, als zichtbescherming of ook in een kuip op het terras en balkon. Aziatische tuinen met stenen en beekjes geven een gevoel van het Verre oosten.

In de tuinkwekerij geldt een bamboe als een bescheiden en gemakkelijke plant.  De grassoorten voelen zich al prettig als ze een passende standplaats hebben. Talrijke bamboesoorten vormen sterke uitlopers (bv. Phyllostachys) en nemen nogal veel plaats in beslag. Om deze reden zijn wortelbarrières steeds een goede keus. Alleen bij bamboesoorten die geen uitlopers vormen (bv. Fargesia) is dat niet noodzakelijk. Als men agressief groeiende soorten hun vrije loop laat, wordt het bedwingen daarvan een moeizame aangelegenheid. Het is raadzaam de juiste plantstrategie te kiezen om later lang plezier van de groeikrachtige bamboeplanten te hebben. 

omhoog
Trusted Shops Guarantee