Terug

Albizia „Summer Chocolate®“ (Albizia julibrissin)

De Perzische slaapboom of Konstantinopel acacia, ook wel zijdeboom genoemd, (Albizia) behoort tot de familie van de Fabaceae, subfamilie Mimosaceae. Het is een bladverliezende boom met decoratieve, zachte geurende, rosegekleurde bloemen in de zomer. De Albizia (Het kruidje-roer-me-niet) sluit haar geveerde blaadjes als deze worden aangeraakt en in de . avond en wordt daarom ook wel slaapboom genoemd. Zij klapt in een ca.12-uur ritme, zoals de dag en de nacht, ‚s avonds haar veertjes in en opent ze ‚s morgens weer.

 

Standplaats

Halfschaduw tot zonnig.

 

Gieten en Bemesten

Laat de aarde opdrogen, voordat opnieuw gesproeit wordt. Zo wordt ophopend water vermeden, die tot ´luiheid´ van de wortels kan lijden. Indien gesproeid wordt, dan rijkelijk sproeien. De behoefte aan water is niet groot door de zachte bladeren en de langzame groei. Korte droogte wordt door de boom getolereerd.

 

Bemesting

Gedurende de groei- en bloeiperiode de wortelkluit matig vochtig houden en iedere 14 dagen bijmesten. In de winter sporadig gieten, zodat de kluit niet uitdroogt. Een te natte kluit in de winter of „natte voeten“ in de zomer leiden tot wortelbederf en daarmee tot het onvermijdelijke sterven van de plant. Bij te grote droogte reageert de plant met bladverlies, zij drijft daarna echter weer uit.

 

Snoeien

Van de jonge planten vaker de top verwijderen, zodat zij zich beter kan vertakken. Oudere planten regelmatig in het vroege voorjaar in vorm snoeien. Te grote planten kan men ook direct in het oude hout  terugsnoeien of in de tuin zetten.

Van deze plantensoort is Albizia julibrissin die soort, die het meest verbreid is in ons gematigd klimaat. De volwassen boom kann temperaturen -30° C verdragen. De zijdeboom heeft vooral als jonge plant bescherming tegen de winter nodig. Hoe ouder de boom wordt, hoe beter vorstbestendig deze is. In de zachtere gebieden groeit de plant struikachtig.  De Albizia kan ook in de wintertuin en als potplant worden gehouden.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee