Terug

Winterharde camelia ‘Tricolor’

De Japanse Camelia (Camellia japonica) werd in 1735 ontdekt door de Zweedse plantenvorser Carl von Linné en vernoemd naar Georg Joseph Kamel, een Moravisch-Oostenrijkse jezuïet en natuuronderzoeker, die voor het eerst de flora van de Filippijnen heeft beschreven.

Standplaats & Verzorging

Vanaf het voorjaar tot aan de winter is een windvrije, halfschaduwrijke plek op het terras een optimale standplaats voor de camelia’s. In de zomer kunnen ze ook een beetje meer zon verdragen als ze voldoende worden bewaterd. De wortelkluit van de camelia's zou altijd iets vochtig, maar niet te nat zijn. Ze komen namelijk niet goed overweg met stuwvocht. Bij lage luchtvochtigheid, als b.v. in de verwarmde winterkwartier, maar ook in de zomer op het terras, adviseren wij de bladeren af ​​en toe met regenwater te besproeien. Het is raadzaam de planten vanaf oktober iets droger te houden: u kunt hiervoor de onderzetter verwijderen en alleen iets gieten, als er het oppervlak van de wortelkluit droog is.

Als meststof voor camelia’s zijn normaal verkrijgbare minerale langdurige meststoffen voor rododendrons of organische rhododendron meststoffen met guano geschikt. Zodra de nieuwe scheuten zichtbaar worden, is het raadzaam de meststof op de potkluit te strooien. Omdat camelia’s weliswaar een hoge behoefte aan stikstof hebben, maar tegelijkertijd ook zeer gevoelig zijn voor zout, adviseren wij de in de verpakking vermelde meststof aanbeveling te halveren. De langdurige meststof lost zich op in de loop van de tijd en voorziet de camelia voor enkele maanden met de nodige voedingsstoffen.

Snoeien

Zoals bijna alle groenblijvende bomen kunnen camelia’s heel goed worden gesnoeid en kunnen zo nodig ook sterker worden teruggesnoeid. Maar het snoeien is meestal slechts nodig bij jongere planten, zodat ze zich goed kunnen vertakken en uitgroeien tot mooie, bossige planten. De beste tijd voor het snoeien is het voorjaar voordat de planten beginnen uit te lopen.

Overwinteren

Camelia's groeien in regio’s met milde winters ook in de volle grond. Goed ingegroeide potplanten komen zonder winterbescherming nog met ca. -5°C vorst overweg, planten in de volle grond met een vliesafdekking met ca. -15°C. Camelia’s houden van een beschutte standplaats, zodat het raadzaam is, deze in de winter met een dikke laag mulch te bedekken en met een vlies te omwikkelen. Anders kan de winterzon de bladeren laten indrogen.

Camelia's kunnen ook heel goed als potplanten worden opgekweekt. In de winter zouden ze dan in een koele kamer of wintertuin staan ​​bij temperaturen tot maximaal 15°C. Maar in principe adviseren wij de camelia in de winter zo lang mogelijk buiten te laten. Eerst vanaf -5°C kan het verhuizen naar het winterkwartier niet langer wachten. Overigens hebben camelia's de koele temperaturen nodig, omdat de koude stimulus ervoor zorgt dat zich de bloemknoppen openen.
 

Trusted Shops Guarantee