Terug

Tulpen planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om tulpen te planten?
    • De planttijd voor de voorjaarsbloeiende tulpen is herfst.
  2. Waar moeten tulpen worden geplant? Welke standplaats is geschikt voor het planten van tulpen​?
    • Tulpen geven de voorkeur aan zonnige plekjes in de tuin of op het balkon en terras.
  3. Is er een plantafstand en een plantdiepte​?
    • De bollen van de tulpen worden ca. 10 cm diep in de grond geplant op een afstand van 5 tot 10 cm.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om tulpen te planten

Tulpen behoren tot de voorjaarsbloeiende bolgewassen en laten na de winter hun bovengrondse scheut zien. Deze bolgewassen worden in de herfst in de volle grond of in voorbereide bakken geplant. Vanwege hun korte vegetatiecyclus worden alleen de maanden september, oktober en november als optimale planttijden beschouwd. Later planten wordt niet aanbevolen, omdat er beschadigingen tijdens periodes van zware vorst kunnen optreden. Te vroeg planten vóór september kan de tulpenbollen verstoren in hun zomerrust.

 

Stap 2: bepaal de juiste standplaats voor tulpen

De meeste tulpensoorten komen uit het gebied tussen de Middellandse Zee en Centraal-Azië. Ze geven de voorkeur aan zonnige locaties en goed doorlatende bodems zonder stuwvocht. Natte grond is voor bijna alle bol- en knolgewassen fataal, omdat de wortelorganen tijdens hun rustperiode door rot worden bedreigd.

In de tuin zoekt u een zonnige perk met losse, lichte bodem, die bovendien verrijkt worden met een beetje compost. Tulpen hebben slechts een kort actief groeiseizoen, waarin ze groeien, bloeien en kracht verzamelen voor hun bolvorming. Daarom mag de aarde niet te arm en mager zijn. In zware bodems is drainage een noodzakelijke voorbereiding van de grond. Het mengen van zand en grind zorgt voor de nodige afwatering. Daarnaast kan het plantgat wat dieper worden gegraven en kan er een dun laagje zand of grind op de bodem worden aangebracht.

U bent flexibeler met planten in een pot. De potten kunnen variabel op verschillende plaatsen worden geplaatst. Zonnige locaties zijn sterk aan te raden, want op schaduwrijke plekken groeien tulpen scheef door hun grote, zware bloemhoofdjes. Doorslaggevend is het potsubstraat, dat een hoge doorlaatbaarheid moet hebben. Afvoergaten zijn een absolute noodzaak in de bodem van de pot.

Er worden plantgaten van ongeveer 10 cm diep gegraven om te planten. Het werkt beter met een bloembollenplanter. Het gereedschap kan worden gebruikt om perfecte plantgaten in de aarde te maken. De bol wordt op de bodem van het plantgat gelegd, het plantgat wordt gevuld met aarde en het oppervlak wordt geëgaliseerd.

Woelmuizen zijn een groot probleem. Tulpen staan ​​hoog op hun menu en door ze te eten, veroorzaken ze schade. Als bekend is dat dit ongedierte ondergronds woedt, wordt een plastic plantenmand gebruikt als woelmuisbescherming. U vult de mand met wat aarde en zet de tulpenbollen als groep naast elkaar. Vervolgens vult u de mand met aarde op en laat u de gehele plantmand in het gegraven plantgat met een diepte van minimaal 10 cm zakken.

 

Stap 3: Bepaal de plantafstand en plantdiepte

Tulpenbollen worden in de herfst geplant. Ze worden ongeveer 10 cm diep in het plantgat geplaatst. De aanbevolen afstand in een plantengroep is tussen de 5 en 10 cm, afhankelijk van de soort en hoogte. Voor tulpen en andere bloembollen zijn plantengroepen sowieso aan te raden, want alleen in een groep ontvouwt hun bloemenzee zijn volle pracht.

 

Verdere Informatie

Bijna geen enkele andere plant kan de lente in de tuin zo kleurrijk maken als de tulpen. Botanisch heet de bollenfamilie Tulipa en is een divers en vormrijk geslacht. Wilde tulpen, zoals we ze uit de natuur kennen, zijn tegenwoordig vrij zeldzaam. Duizenden gecultiveerde vormen en soorten sieren kleurrijke lentetuinen met hun prachtige bloemen, seizoenspotplanten of onmisbaar als snijbloemen in boeketten. De teelt van tulpen is niet bijzonder veeleisend en kan zelfs door onervaren tuinders worden bereikt.

Trusted Shops Guarantee