Tulpen, Narcissen en Hyacinten

De lente is hier! Er is niets dat de lente meer aankondigt dan tulpen in alle mogelijke kleuren en bloemvormen. Afhankelijk van de soort worden deze ca. 10 tot 60 centimeter hoog en groeien rechtop. Lees hier hoe u met de juiste zorg langdurig kunt genieten van de kleurrijke lenteboodschappers.

Standplaats

De juiste standplaats is belangrijk voor de levensduur van uw tulpen. Vele vers geplante bloembollen bloeien in het komende jaar niet meer. Maar dat hoeft niet zo te zijn!

·Tulpen houden van de zon. Een warme, zonnige standplaats in het perk is precies wat ze nodig hebben. Zorg ervoor dat het perk niet te dicht is begroeid.

·Omdat ze heel makkelijk te onderhouden zijn, bloeien tulpen ook op een halfschaduwrijke of schaduwrijke standplaats.

·Verregende jaren doen de voorjaarsbloeiers niet goed. Bewaar de bollen tot de planttijd in september in een mengsel van turf en zand. Let op dat de plek warm en droog is.

·Omdat tulpen niet goed overweg komen met stuwvocht, is het raadzaam om de bollen bij zware bodems op een dikke laag zand te plaatsen.

Als u deze tips in acht neemt en uw tulpen correct laat overwinteren, kunt u elk jaar van de lente genieten.

Verzorging

Het onderhoud van tulpen is makkelijk, want de mooie lenteboodschappers stellen weinig eisen. De planttijd voor tulpen is van september tot eind oktober. Zet de bollen ca. 8 centimeter diep in de grond op een afstand van 10 tot 15 centimeter. Ideaal is een humusrijke, goed doorlaatbare bodem. Wij adviseren zware gronden met zand te mengen, zodat er geen stuwvocht kan ontstaan.
Belangrijk voor het onderhoud van tulpen is ook het verwijderen van de verbloeide bloemen - maar let op dat u geen groene bladeren gaat verwijderen! Hierdoor worden de bollen namelijk met  voedingsstoffen en water verzorgd en kunnen dochterbollen ontwikkelen. Als u de tulpen regelmatig, maar niet te veel water geeft (pas op voor stuwvocht!), zullen zich deze prachtig ontwikkelen.

Bemesting

Ook al de tulpen relatief weinig eisen stellen, is het bemesten aan te bevelen, omdat de tulpen dan bijzonder kleurrijke, graciele of gevulde bloemen ontwikkelen. Wij adviseren hoornspaanders of andere organische meststoffen in de herfst en in het voorjaar vóór de bloei te gebruiken.

Overwintering

Tulpen kunnen gemakkelijk in de tuin overwinteren. Omdat ze diep in de grond liggen, kan de vorst hen niet schaden. Als u geen risico wilt lopen, kunt u de bollen in de herfst met dennentakken afdekken. Iedereen die bang is dat de vorst de bollen toch kan schaden, kan ze ook uitgraven en koel en droog bewaren. Houdt u er rekening mee de tulpenbollen eerst uit te graven als de bladeren volledig verdroogd zijn. Dan kunt u de tulpen afsnijden en de bollen opslaan. Bescherm de bollen tegen vocht, anders rotten ze! Als u naast uw grote bollen verdere kleine ontdekt, heeft u geluk: deze dochterbollen kunnen ook worden overwintert en in het volgend jaar worden uitgeplant.
Voor diegene die hun tulpen in bloembakken of schalen hebben geplant, is het belangrijk om de lenteboodschappers in de winter tegen vorst te beschermen. Ook deze tulpen houden van een koele en donkere standplaats. Verwijder verdroogde bloemen en bladeren en plaats de bloembakken in de kelder.

 

Narcissen onderhouden

Narcissen (Narcissus) zijn makkelijk te onderhouden. Zelfs nieuwe tuinders zouden er hiermee geen problemen hebben. Overigens worden narcissenbollen gestoken en niet geplant. Als de bollen eenmaal in de grond zijn, kunnen ze daar gemakkelijk enkele jaren blijven.
Eind september of begin oktober worden de narcissenbollen in de grond geplant. Houdt u er rekening mee dat de narcissenbollen ongeveer drie keer zo diep in de grond worden gezet als de bol hoog is. Narcissen houden van een zonnige standplaats om naar te zon te groeien, maar komen ook heel goed overweg met een halfschaduwrijke standplaats.Narcissen stellen geen hoge eisen aan de bodem. Zoals bij vele andere bolgewassen ook, is het belangrijk dat de bodem niet te droog is, omdat narcissen hiermee niet goed overweg komen. Maar ze houden ook niet van stuwvocht. Narcissen prefereren een losse, doorlaatbare bodem, die regelmatig vochtig wordt gehouden.
Omdat de mooie narcissen heel makkelijk te onderhouden zijn, kunnen hun bloemen lang worden bewaard. Voor de winter hoeven geen speciale maatregelen te worden genomen. De narcissen hoeven ook niet elk jaar te worden verpoot, maar kunnen jarenlang op dezelfde plek in de grond blijven.
Na ongeveer zes jaar is het raadzaam om de narcissen in de zomer, wanneer de bloemen zijn verbloeid en de bladeren verdroogd, op een andere standplaats in de tuin te verpoten. Daarna kunt u het komende jaar en nog vele verdere jaren genieten van de prachtige gele, witte, geeloranje en veelkleurige bloemen.
Na de bloei is het belangrijk om de bloemstengels weg te snijden, daarmee de planten niet zinloos veel kracht met de productie van zaden verdoen. De bladeren kunt u laten staan, zodat ze kunnen verdrogen.
Daarbij doodt u twee vogels met één steen. De narcissenbollen hoeven geen zaden te produceren en kunnen nog veel energie leveren voor mooie en krachtige bloemen in het komende jaar. De verdroogde bladeren zijn een delicatesse voor slakken. Daarvoor laten ze elke slakrop in de groentetuin staan.

 

Met haar prachtige bloemenkaarsen zijn de intensief geurende hyacinten een geliefd sierraad voor de lentetuin, maar ook in balkonbakken en andere potten. De bloeiperiode gaat van maart tot mei. De plant geeft de voorkeur aan temperaturen van 10 tot 15°C.

Standplaats / Verzorging

Zij geeft de voorkeur aan een zonnige tot halfschaduwachtige, humeuze niet vochtige standplaats. Eind oktober tot november is de planttijd, bij 5 tot 10 cm diepte en 15 cm afstand. Na de bloeiperiode is het belangrijk de plant zich te laten terugtrekken. Als de knollen in de grond blijven, moeten de uitgebloeide bloemen en verwelkte bladeren worden afgesneden, om zaadvorming te vermijden. Bij een erg vochtige standplaats is het beter, de knollen na de bloeiperiode uit te graven en ze tot de herfst droog te bewaren.

Bemesting

Bemest de plant in de herfst met compost en voor het uitlopen met een vloeibare NPK meststof.

 

 

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee