Terug

Tulpen en narcissen op de juiste manier verzorgen, snoeien en planten

Hoe worden tulpen op de juiste manier geplant?

De meeste tulpen leven in droge gebieden in warmere streken. Dit maakt de wens naar zonnige plekken en goed doorlatende grond voor de hand liggend. Een zonnige standplaats stimuleert de bolgewassen om prachtig te bloeien. De ruimte moet wat beschutting bieden tegen de wind, anders buigen de mooie bloemstelen om en verliezen de planten hun uiterlijk. Een doorlatende grond is ook noodzakelijk. Vooral tijdens de rustfase krijgt de tulp geen natte voeten. Rot is een veelvoorkomend probleem, dat ervoor zorgt dat tulpen na verloop van tijd verdwijnen. Lichtzandige bodems zijn uitermate geschikt voor tulpen. Met een portie vruchtbare compost is het zelfs bijna optimaal. Een teelt in leemachtige bodems is ook mogelijk, maar de grond moet worden gemengd met zand of grind. Daarnaast is het aan te raden om een ​​laag grind aan te brengen op de bodem van het plantgat. Hiermee moet het plantgat minimaal twee keer zo diep zijn als de grootte van de bol. Met een plantdiepte van 10 tot 15 cm gaat het niet veel mis. Bij grotere tulpen kan het plantgat drie keer zo diep zijn om meer stevigheid en stabiliteit te geven.

De plantperiode voor tulpen is in de herfst. De bollen worden eind november geplant. Tulpen hebben de reputatie woelmuisvoedsel te zijn, of worden vaak aangevallen door ongedierte. Het is daarom aan te raden om de bollen te planten met een bloembol of draadmand als woelmuisbescherming.

Lentepotten met tulpen zijn populair. Ze worden ook in de herfst geplant. Voedingsarme en doorlatende grond wordt als substraat gebruikt. U kunt de potgrond mengen met zand, of u kunt kruidengrond gebruiken. Het is meestal armer aan voedingsstoffen en meer doorlatend dan gewone potgrond. De bollen worden 5 à 10 cm uit elkaar geplant en bedekt met aarde van circa 10 cm. De afgewerkte potten worden op een koele donkere plaats geplaatst. Ze blijven daar tot de eerste bladeren verschijnen. Dan krijgen ze een lichte, koele plek rond de 10 ° Celsius. Wanneer de bladeren een lengte van 10 cm hebben bereikt, kunnen ze tot bloei worden aangedreven bij maximaal 18 ° C.

 

Hoe worden tulpen verzorgd?

Over tulpen wordt verteld, dat ze duurzamer zijn, als ze worden opgegraven, nadat ze zijn verwelkt en op een droge plaats op een koele plaats worden bewaard. Deze behandeling wordt "overzomeren" genoemd, het equivalent van overwinteren. Ze worden bewaard in houten kisten gevuld met zand of droge humus. Voordat de opgegraven tulpen worden opgeslagen, worden ze in bundels opgehangen om te drogen. Daarna worden de oude bladeren afgesneden en worden de bollen in het zand of humus opgeslagen. Tijdens de rustfase mogen ze geen vocht krijgen, want bollenrot is een groot probleem. Deze schimmelziekte veroorzaakt problemen voor de bollen in de tuin, als ze tussen andere planten staan ​​en constant water krijgen. Om ze buiten in ieder geval enige bescherming te geven tegen te veel water, kan er een grote bloempot over de rustende tulpen worden geplaatst. In het najaar worden over-zomerse tulpenbollen weer in de tuin of pot geplant.

 

Hoe snoeit men tulpen op de juiste manier?

Tulpen worden uiterlijk gesnoeid tijdens het uitbloeien. Zaadvorming wordt voorkomen en tegelijkertijd houdt de tulp meer reserves vast ten behoeve van de bolgroei. De bladeren kunnen pas worden teruggesnoeid als ze volledig zijn verdord. Dit snoeien kan het beste gecombineerd worden met eruithalen en met het overzomeren.

 

Hoe worden tulpen op de juiste manier bemest?

In principe zijn geen speciale bemestingsmaatregelen nodig. Te veel voedingsstoffen maken de plant traag en zwak. Een beetje compost is meestal voldoende. Als u bollengroei wilt stimuleren, kan een lichte dosis van een speciale meststof voor bollenbloemen worden gegeven. Dit gebeurt wanneer het blad volledig is gevormd.

Bij het opkweken van wilde tulpen kan worden gedacht aan de langdurige zaadvermeerdering, of het isoleren van dochterbollen. De zaden worden in de herfst gezaaid en in een koelbox of kas geplaatst. Het duurt echter 4 tot 7 jaar voordat het bloeit. Het is gebruikelijker om dochterbollen te verwijderen en te scheiden, ook wel bekend als Kindel. Nadat ze zijn verwelkt, worden de tulpen gerooid, worden de kleine dochterbollen verwijderd en gescheiden. Reproductie door Kindel is van invloed op alle tulpenhybriden.

Het grootste probleem met de tulpencultuur schuilt onder de grond. Woelmuizen beschouwen tulpen, net als krokussen, als hun favoriete gerecht. Alleen fijnmazige draadmanden of kleipotten met een goede afwatering bieden bescherming. Slakken laten soms lelijke schade achter, zolang de tulpen het enige lekkere voedsel is. Bollenrot is een probleem, dat vooral op vochtige of natte bodems voorkomt. Bladluizen kunnen virussen overbrengen op andere tulpen.

 

Wat moet u doen, als tulpen hun kop laten hangen?

Tulpen zijn populaire snijbloemen, onmisbaar in het voorjaar. Opvallend is dat de prachtige bloemkoppen gedeeltelijk over de rand van de vaas tot op de grond hangen. Hoewel ze in het water staan, hebben ze te kampen met een gebrek aan water. Om ze weer tot leven te wekken, worden de bloemstengels aan de uiteinden schuin afgesneden. Deze kleine ingreep opent de waterwegen en het water komt terug in de bloemkoppen.

 

Wat is het nut van tulpen ?

De zonminnende tulpen zijn prachtige lente-aankondigers voor kleurrijke bloembedden, maar ook voor potplanten op balkons en terrassen. Afhankelijk van de groep is hun bloeiperiode van maart tot mei. Het kleurenspectrum is bijna complementair, met uitzondering van blauw. Botanische of kleine wilde tulpen zijn geschikt voor rotstuinen. Ze leven langer dan de meeste tulpencultivars.

Tulpen zijn onmisbaar als snijbloem die lang houdbaar is. In de commerciële tuinbouw behoren ze tot de belangrijkste snijbloemen en worden ze miljoenen keren gekweekt. Dat is niet zo gek, want de verscheidenheid aan kleuren en vormen van tulpenbloesems laat niets te wensen over.

Alle delen van de tulpenplant zijn giftig. Ernstige vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden als grotere hoeveelheden worden geconsumeerd. Langdurig huidcontact, bijvoorbeeld tijdens de vermeerdering van bollen, kan leiden tot "tulpenboldermatitis", die zich manifesteert als jeuk, roodheid en zwelling.

Hoe worden narcissen op de juiste manier geplant

Narcissen worden in de herfst geplant tot de vorst, bij voorkeur in september. Vroeg planten heeft als voordeel, dat de planten goed kunnen wortelen en beter bestand zijn tegen winter en strenge vorst. Een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke plek is mogelijk. Geplant wordt in een waterdoorlatende en matig vruchtbare grond. Als plantdiepte is het raadzaam, om de bollen anderhalf keer zo diep te planten als de bol groot is. Er wordt uitgegaan van een diepte van ongeveer 10 tot 15 cm. Kleinere bollen, bijvoorbeeld van botanische soorten, worden minder diep geplant. Bij het planten van meerdere bollen wordt rekening gehouden met een afstand van 12-15 cm. Bij zware gronden of potsubstraten kan onderin het plantgat een 1 à 2 cm dikke drainagelaag van zand of grind worden opgevuld. Het zorgt voor een betere afvoer van water en voorkomt schade door rot bij hoge luchtvochtigheid.

 

Hoe worden narcissen verzorgd?

Gewone tuinnarcissen zijn gemakkelijk te verzorgen en stellen weinig eisen. De grond mag tijdens het groeiseizoen niet uitdrogen. Tijdens de rustfase is droogte echter geen probleem en bij sommige soorten narcissen zelfs wenselijk. Na de bloei worden verwelkte bloemstelen weggesneden. Ze trekken gewoon onnodig en kosten de plant kracht. De bladeren blijven staan ​​totdat ze verwelken. Bij het maaien van weilanden of gazons waarin narcissen groeien, laat men ze tot het intrekken staan. Te vroeg maaien heeft invloed op de bol.

Afnemende bereidheid om te bloeien wordt duidelijk met het ouder worden. Een stikstofarme kalimeststof tijdens het groeiseizoen in het voorjaar gaat dit tegen. Bovendien bevordert het verwijderen en scheiden van de dochterbollen na het intrekken de bloei. Daarmee is gelijktijdig de beproefde vermeerdering voor narcissen benoemd. Zaaien is alleen mogelijk en nuttig bij botanische wilde soorten. Bij het zaaien is geduld vereist, want het kan zeven jaar duren voordat de eerste bloem bloeit.

Narcissen hebben geen winterbescherming nodig. Op een paar uitzonderingen na zijn bijna alle soorten op onze breedtegraden voldoende winterhard. Alleen ongunstige weersomstandigheden kunnen schade veroorzaken. Milde winters en strenge late vorst beschadigen uitlopende narcissenbollen, zodat ze definitief verdwijnen.

Plantenschade wordt voornamelijk veroorzaakt door ongedierte, met name de narcisvlieg. Ze legt haar eieren op de planten. De vrijgekomen larven dringen de bollen binnen, laten ernstige eetschade achter, gevolgd door rot. Na de oogst kan worden geprobeerd door middel van warmwaterbehandelingte bestrijden. Ander ongedierte, zoals woelmuizen, is niet te vrezen. Ze doen afstand van de giftige bollen. Te natte of ongunstige standplaatsen leiden tot bollenrot, veroorzaakt door Fusarium. Aangetaste bollen moeten worden verwijderd en gezonde bollen moeten op een geschiktere standplaats worden geplant.

 

Wat is het nut van narcissen?

Door hun mooie en karakteristieke bloemen zijn narcissen onmisbare voorjaarsbloeiers. Botanische wildsoorten komen vrijwel uitsluitend voor in de natuur of in de tuinen van plantenverzamelaars. Populairder zijn de ontelbare cultivars, die tegenwoordig in tienduizenden vormen voorkomen, zijn onderverdeeld in verschillende categorieën en bloeien in de lente. Narcissen zijn prachtige potplanten voor voorjaarsbeplanting op balkons en terrassen. Geschikte buren zijn ranonkel, madeliefjes, hyacinten en primula's. Nadat het groen is verwelkt, kunnen de potplanten in het perk, de rand van het bos of in de wei worden geplant, om ze in het wild te laten groeien. Langstammige bloemen zijn uitstekend te snijden en te gebruiken als snijbloem voor het vullen van vazen.

 

Zijn narcissen giftig?

Voorzichtigheid is geboden bij het snijden, aangezien het sap giftig is en huidirritatie kan veroorzaken en bestaande allergieën kan verergeren. Als de narcissenbloemen worden afgesneden, is het bloemenwater ook giftig. De consumptie van delen van de plant, vooral de bollen, leidt tot vergiftigingsverschijnselen, braken, kokhalzen en hartritmestoornissen.

Trusted Shops Guarantee