Triteleia (Triteleia laxa) onderhoud

Met de Triteleia is al veel geschoven wat de classificatie betreft: eens was het Brodiaea, toen Milla en nu dus Triteleia. De Triteleia komt oorspronkelijk uit West-Noord-Amerika en er zijn 15 tot 20 soorten bekend. Eén soort komt voor in Mexico. De soorten onderscheiden zich o.a. door de kleur, de grootte van de bloem, de vorm en de maat en de meeldraden. De knol is eetbaar en lijkt in smaak en gebruik op een aardappel. De Triteleia wordt ook wel Ithuriel’s speer genoemd, naar de engel uit het gedicht ‘Paradise Lost’ van John Milton. Het Griekse woord betekent ‘tri’ = drie en ‘teleios’ = volmaakt. Alle delen van de bloemen zijn in drieën te vinden.

Ze heeft grasachtige bladeren en sierlijke kelkachtige bloemen (3 kelkblaadjes en 3 bloemblaadjes) in violet, blauw, wit, geel of roze in een open bloemscherm met veel bloemen.

 

Triteleia planten

Plant de Triteleia direct in lichte, zandige maar vruchtbare en waterdoorlatende grond op een beschutte plaats in de zon. In de schaduw bloeien ze minder goed. Heeft u een vochtig terrein, vergeet het dan maar, ze is dan gevoelig voor bolrot. Na de bloei hebben de bollen droge grond nodig. In gebieden met natte zomers of koude winters is het daarom aan te bevelen ze in kuipen te kweken. Ze gedijen er uitstekend in en kunnen tegen regen en vorst worden beschermd. Plant ze in groepen voor een mooi effect in de border of bloemperken.   

 

Triteleia onderhoud

In het voorjaar kan de winterbescherming verwijderd worden. Verrijk de grond rond de planten met compost en hoornmeel. Bij droog weer extra water geven tot de bloei. Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemen en laat de bladeren afsterven. Graaf de bollen op in een natte zomer en bewaar de bollen op een droge plaats of plant ze in een bak. Is het een droge zomer, dan kunnen de bollen blijven staan. 

 

Triteleia vermeerdering

Vermeerdering door zaad of via uitlopers in de herfst.

 

Triteleia gebruik

Door de bloei eind voorjaar/begin zomer, is de Triteleia een mooie blikvanger, wanneer andere gewassen zijn uitgebloeid of nog in knop staan. De alliumachtige schermen combineren prachtig met irissen. Maar perken met Stachys en witte en blauwe Vinca met sierklaver kunnen ook goed worden aangevuld door de Triteleia.

De bloemen staan aan lange stengels en kunnen dus ook als snijbloem worden gebruikt.

 

Passend daarbij...

omhoog